Neragautos Velykos

Žinoma, kad Velykos – krikščioniška šventė ir daugeliui iš jūsų gali iššokti akys nuo mūsų pasiūlymo Velykiniam stalui, bet tokie jau mes, mums nepakaks baltos mišrainės, liežuvio ir įdarytų kiaušinių.

Todėl, jeigu turite drąsos, nustebinkite savo namiškius indiškais, prancūziškais ar indonezietiškais patiekalais su daug naujų kvapų ir skonių, su stalu, kurio kvapas vilios dar neperžengusius per slenkstį, kurio nepamirš iki kitų švenčių ir klausinės jūsų receptų dar kelias savaites.

Tai pats laikas pasigaminti kažką naujo, o jeigu jums kilo klausimas apie tautiškumą, kad pagaminti kitų šalių patiekalus bus nekorektiška, tai atminkite – ribos yra tik jūsų galvose, jas sau sustatote jūs patys, tad patys galite jas prasiplėsti – tai priklauso tik nuo jūsų.

Ir visgi tai tie patys patiekalai, tik su kitokiu atspalviu.

Easter menu

Easter table

Taigi, meniu toks:

– šalti užkandžiai. kepta silke su juodos duonos trupinėliais turėtų nustebinti pripratusius prie įprastos sūrios silkės, ne ši labiau primins keptą žuvį. Sumuštinis su jautiena – spalvotas ir mėsiškas užkandis prilygs mėgstamam virtam liežuvio užkandžiui. Salotos – kaip visada prie visko arba tiesiog vienos.

karšti užkandžiai. Galetė su šparagais – šiltas ir žalias užkandis paglostys savo švelnumu gomurį. Indiškai keptus kiaušiniai – galite pasilikti antros šventinės dienos ilgiems pusryčiams.

karštas patiekalas. Šiltas ir kvapnus minkštos jautienos troškinys sušildys ir skoniu nukels į šiltus kraštus.

desertas. Ananasų ir bananų ledai – po sočių pietų tilps tik toks lengvas ir gaivus desertas.

Ir pradedam..

Keptai silkei su juodos duonos trupinėliais paruošti reikės:

  • šviežios silkės (nesūdytos)
  • ridikėlių
  • kaparėlių
  • varškės sūrio
  • džiovintos juodos duonos
  • aliejaus
  • druskos ir pipirų

Silkę “išfiliuokite“ – tiesiog išimkite kaulą, nulupkite odelę ir apibarstę druska ir juodaisiais pipirais,  ant kepimo popieriaus orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių karščio, pakepėme 5 minutes.

Džiovintą juodą duoną sumalėm iki džiūvesėlių (naudojome džiovintą biržų duoną Miltę), juos su šlakeliu alyvuogių aliejaus pakepinome keptuvėje (~2 minutes, pastoviai maišant), susipjaustėme griežinėliais ridikėlius ir pasiruošėme padažą iš smulkintų kaparėlių ir varškės sūrio (kaparėlius smulkiai sukapojome ir sumaišėme su varškės sūreliu philadelphia).

Iškeptą silkę atvėsinom ir supjaustėme nedideliai gabalėliais, ant kiekvieno gabalėlio išspaudėme kaparėlių kremo, tarpuose įdėjome ridikėlio griežinėlį ir šone užbėrėme juodos duonos džiūvesėlių.

kepta silke

Šparagų galetei paruošti reikės:

  • 170 g miltų
  • 1/4 a.š. druskos
  • 8 šaukštų sviesto
  • 60 ml ledinio vandens
  • 60 ml graikinio jogurto
  • 50 g kietojo sūrio
  • 50 g. minkšto ožkos sūrio
  • 30 g. mocarela sūrio
  • ryšulėlio (apie 250 gr.) šparagų
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 kiaušinio

Į miltus, sumaišytus su druska, įtarkuojame sviestą ir sutriname jį iki trupinėlių, tuomet supilame jogurtą sumaišytą su lediniu vandeniu, ir minkome tešlą, kol ji taps  vientisa, suvyniojame į maistinę plėvelę ir 20 minučių šaldome šaldiklyje.

Tuo tarpu, įkaitinome orkaitę iki 210 laipsnių kaitros ir pasiruošėme įdarą: sumaišėm atskirame indelyje į aliejų įspaustą česnaką, atskirai sumaišėm smulkiai sutarkuotus sūrius ir įpylėm šaukštą sumaišyto česnako ir aliejaus mišinio.

Nupjovėme šparagų kietuosius galus.

Sumaišėme atskirame indelyje kiaušinį su šlakeliu vandens (galetės šonų aptepimui).

Iš tešlos iškočiojome apie 30 cm skersmens blyną, dedame į skardą su kepimo popieriumi, per vidurį (paliekant apie 1,5 cm nuo krašto) sudedame sūrio mišinį, ant viršaus sudedame šparagus, užpilame likusį aliejų su česnaku. Tešlos šonus užlankstome ir aptepame kiaušinio plakiniu.

Kepėm apie 30 minučių, tik neskubėkite valgyti, leiskite pravėsti bent 10 minučių – taip bus skaniau.

galete su smidrais

Pavasario salotoms paruošti reikės:

  • ridikėlių
  • cukinijos
  • žalių žirnelių
  • mėgstamų salotų
  • mėgstamų daigintų sėklų: saulėgrąžų daigų, ridikėlių, garstyčių daigų
  • mažų gabalėlių mocarela sūrio
  • lazdyno riešutų
  • padažui: aliejaus ir citrinos

Pirmiausia keptuvėje pakepinkite per pusę perpjautus lazdyno riešutus (galima naudoti ir kitus mėgstamus riešutus arba jų visai atsisakyti). Tada lėkštėje dėliokite plėšytas salotas ar įvairius salotų lapelius, ridikėlius, užberkite žaliųjų žirnelių, juostelėmis supjaustykite cukiniją (ją prieš dedant į salotas apšlakstykite druskos, citrinos sulčių, trupučio medaus ir aliejaus mišiniu), sudėkite daigintas sėklas ir mocarela sūrį. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių padažu.

salotos1

Sumuštiniams su jautiena paruošti reikės:

  • jautienos nugarinės
  • žaliųjų pipirų
  • druskos
  • ridikėlių
  • padažui: krienų, varškės sūrelio, marinuotų agurkėlių
  • špinatų
  • svogūnų laiškų
  • mėgstamos duonelės (pvz.: tamsios čebatos)

Pirmiausia reikės iš anksto pasiruošti jautieną, tam įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio.

Jautienos išpjovos gabalėlį aptepkite aliejumi ir apvoliokite smulkintų žaliųjų pipirų, šviežių svogūnų laiškų ir druskos mišinyje. Gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepkite mėsą iš visų pusių po 3-4 minutes.

Tada iš keptuvės jautieną dėkite į orkaitę ant folijos ir kepkite apie 8-10 minučių (jei norite, kad būtų iškepta iki galio – kepkite apie 10 minučių). Iškeptą gabalėlį palikite kambario temperatūroje atvėsti, o vėliau suvyniokite į foliją ir šaldykite šaldiklyje minimum 2 valandas (galima šaldyti ir per naktį).

Kada mėsa paruošta, galima gaminti sumuštinius: mėgstamą duoną pakepinkite orkaitėje, kad būtų traški, ant duonos tepkite iš smulkintų marinuotų agurkėlių, krienų ir varškės sūrelio (krienus sumaišėme su varškės sūreliu philadelphia) paruoštą padažą, dėliokite šviežius špinatus, ridikėlius ir sudėkite ploniais griežinėliais supjaustytą jautieną (ištraukus iš šaldiklio, jei laikėte per visą naktį, palikite truputį mėsą atšilti ir tik tada pjaustykite).

sumustinis su jautiena

Jautienos Rendang troškinys.

rendang1

Ananasų ir bananų ledams pagaminti reikės:

  • 3 didelių bananų
  • 50 ml juodos kavos
  • 200 g šaldytų ananasų
  • 30 g riešutinių sausainių

Šaldytus bananus ir ananasus su kava susmulkinome elektriniu trintuvu, pabaigoje įmetėme sausainius (sausainių gabalėliai turi likti – nesusmulkinkite iki galo).

ananasu ir bananu ledai_

Esu gaminęs kiaušinius kokį tūkstantį kartų. Pačiais įvairiausiai receptais, būdais, su įvairiais priedais ir prieskoniais, bet niekada gyvenime nekilo minčių išvirtą kiaušinį dar apkepti keptuvėje. Pasirodo tai yra labai tradicinis indų patiekalas vadinamas kiaušinių kariu ar indiškai ruošti kiaušiniai.
Ar jums pažįstamas tas jausmas, kai atsikėlus ryte antrą Velykų dieną, pažiūrėjus kiek turime viršų kiaušinių pasidaro aišku, kad dar tris dienas reikės juos valgyti, o žiniasklaidoje jau daktarai aiškina, kad reiktų vengti kelias dienas pastovėjusių kiaušinių ir t.t. Įprastas jų valgymas – įdaryti, su majonezu ir pan jau tiek būna pabodęs, kad net nesinori apie tai galvoti, bet šis receptas gali būti tikras išganymas, nes sunaudoti galite, tiek kiaušinių kiek įstengsite suvalgyti, skonis bus naujas ir nepažįstamas, todėl valgyti bus daugiau maloniau.
O Velykoms galite pasiruošti kario dubenį ir susidaužus kiaušiniais – galima juos apkepti ir valgyti kartu su kariu.

Indiškiems kiaušiniams paruošti reikės:

  • pomidorų kario (receptą galite rasti čia)
  • virtų kiaušinių
  • kario miltelių
  • raudonosios paprikos miltelių

Pirmiausia išsivirkite kiaušinius, atvėsinkite ir nusilupkite, juos įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite apibarstę kario ir raudonosios paprikos milteliais. Kiaušinius pastoviai keptuvėje vartykite, kad apkeptų iš visų šonų ir užsidėtų traški plutelė (tai truks apie 3-5 minutes).

Apkeptus kiaušinius, sudėkite į paruoštą karį ir skanaukite su mėgstama šilta duonele.

indiski kiausiniai

Parašykite komentarą