1 vieta. Indiškas karis su naan duonele

Ilgai galvojau, ką pasakyti apie šalį, kurios nė velnio nepažįstu, nesu buvęs ir visai neplanuoju važiuoti – nejaučiu, kad ten atsivertų mano siela ar prasiplėstų vyzdžiai. Gal ir klystu, bet jaučiuosi būtent taip. Šalis ne man, kol neprakalbom apie virtuvę.
Apie Indiją pasakyti galiu tiek, kiek mačiau filmų, kiek girdėjau nuogirdų ir pasakojimų apie upėmis plaukiančius lavonus ir kitoje pusėje besiprausiančius žmones, apie baisią netvarką, galybę žmonių, tualetus – parkus (apie juos sužinojau visai neseniai) apie tai, kaip kažkokio hostelio ar viešbutuko kieme benamis kepė kieme žiurkę, o kiti randa sielos ramybę ir pan.

Dauguma dalykų tikrai nespindi tvarka ar patrauklumu, bet virtuvė ten išties šventas dalykas – o prieskonių gausa ir meistriškas jų naudojimas padeda indų virtuvei skintis kelią į maisto kultūros orbitą.

Mačiau kelis puikius filmus apie indų virtuvę: The Lunchbox ir The Hundred-Foot Journey – kur žiūrint filmą atrodo, kad per ekraną galima užuosti nuostabius kvapus, sklindančius nuo indiškos virtuvės stalo.

Juokais galima pasakyti, kad indų virtuvė nuo viso kito pasaulio skiriasi tuo, kad prieskonius čia reik naudoti ne žiupsneliais ar arbatiniais šaukšteliais, o tiesiog šaukštais.

Na, o kad karis užima pirmąją vietą populiariausių patiekalų 50tuke visiškai aišku, pietų Azijoje, ne tik Indijoje šis patiekalas ir daug jo atmainų populiarūs kasdieniniame racione, o indų restoranų paplitimas pasaulyje byloja apie paprasto ir lengvai paruošiamo, bet spalvingo skonio patiekalo mėgstamumą ne tik Azijos kultūroje.

Kadangi pirma vieta reikalauja didesnio dėmesio ir pasiruošimo, išbandėme keletą kario variantų, kol susiruošėm pasidalinti su jumis. Jei dar nebandėte to savo virtuvėje, tai pats laikas!

Karis su vištiena (butter masala)

karis su vistiena

Vištienai paruošti reikės (4-5 porcijoms):

  • 1 kg vištienos (krūtinėlės, kulšelių mėsos be kaulo)
  • 300 ml natūralaus jogurto (riebesnio)
  • 3 šaukštų žirnių (ar avinžirnių) miltų
  • 4 česnako skiltelių
  • nykščio dydžio imbiero
  • 1/2 čili pipiro
  • 1/2 v.š. maltos kalendros
  • 1 a.š cinamono
  • 1/2 v.š čili miltelių (tinka rūkytos paprikos milteliai maišyti su čili milteliais)
  • 1 a.š. malto kumino
  • 1 a.š. ciberžolės
  • žiupsnis druskos

Česnaką, čili ir imbierą susmulkiname elektriniu trintuvu, jogurtą sumaišom su miltais, įmaišom česnako imbiero ir čili masę bei visus prieskonius, druską. Vištieną supjaustome nedideliais gabalėliais ir sumaišome su gauta mase, paliekame šaldytuve per naktį arba bent 30 minučių – 1 valandai.

Kai vištiena įsimarinavo, suneriame ant medinių iešmelių ir dedame į tokį kepimo indą, ant kurio galima iešmelius sukabinti, kad mėsa nesiliestų prie kepimo indo. Kepame orkaitėje 20-30 minučių 220 laipsnių temperatūroje.

Iškeptą vištieną galite naudoti su įvairiais kariais.

Kariui paruošti reikės:

  • 70 gr. sviesto
  • 600 ml grietinėlės
  • nykščio dydžio imbiero
  • 1/2 čili pipiro
  • 5 gvazdikėlių
  • 6 kardomono ankščių
  • 1 svogūno
  • 3 šaukštų pomidorų pastos
  • 2 a.š. čili miltelių
  • 1 a.š. maltos kalendros miltelių
  • 1 v.š. skysto medaus

Giliame puode ištirpiname sviestą, jame pakepiname tarkuotą imbierą, smulkintą čili, gvazdikėlius, kardamoną, smulkiai supjaustytą svogūną, kol viskas paruduoja, tuomet įdedame pomidorų pastos, čili ir kalendros miltelių, viską gerai maišome ir galiausiai supilame grietinėlę ir vėliau medaus.

Į paruoštą karį sudedame iškeptą vištieną ir paliekame 15 minučių, kad visi skoniai įsigertų į vištieną.

Karis su panyro sūriu

karis su panyru

Panyrui paruošti reikės:

  • 500 gr. panyro sūrio
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 1/2 a.š. malto kumino
  • 1/2 a.š. maltos kalendros
  • 1/2 a.š. čili miltelių

Panyro sūrį supjausčiau nemažais kubeliais, didelėje lėkštėje sumaišiau visus prieskonius ir aliejų, sūrio gabalėlius gerai apvoliojau gautoje masėje. Palikau pasimarinuoti apie 30-40 minučių. Visus gabalėlius apkepiau sausoje keptuvėje iš visų šonų, kol apskrudo.

Pomidorų kariui paruošti reikės:

  • 1,5 raudonojo svogūno
  • 6 kardamono ankščių
  • 4 gvazdikėlių
  • 1 cinamono lazdelės (arba 1 a.š. malto cinamono)
  • aliejaus
  • 700 ml konservuotų smulkintų pomidorų
  • 1 v.š. smulkinto česnako
  • 1 v.š. smulkinto imbiero
  • 1 v. š. ciberžolės
  • 1 v.š kalendros
  • 1 v.š malto kumino
  • 1 v.š. čili miltelių

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname cinamono lazdelę, kardamoną ir gvazdikėlius, kol maloniai prieskonių aromatas pasklinda po virtuvę, tada susdedame labai smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepiname nuolat maišant ant nedidelės ugnies, kol svogūnai karamelizuojasi, vėliau galima įpilti šlakelį vandens, kada jie labai sulimpa.

Kada svogūnai tapo visai rudi, įdedame su trintuvu sutrintus česnakus ir imbierą (galima naudoti česnako ir imbiero pastą), gerai viską maišome ir pradedame dėti prieskonius: ciberžolę, kalendrą, maltą kuminą, čili miltelius. Prieskonių kiekius didinkite ar mažinkite ragaudami ir pritaikydami savo skoniui.

Kai visi prieskoniai pakepa kartu su svogūnais ir kitais priedais, galiausiai sudedame konservuotus pomidorus (galima naudoti ir šviežius), viską gerai maišome ir kaitiname apie 7 minutes.

Kada karis paruoštas galima sudėti keptą panyro surį ir palikti 15 minučių, kad skoniai įsigertų į sūrį.

 

Indiška duona neatsiejama dalis valgant karį, atsiplėšti šiltos duonelės ir ją dažyti į spalvingą padažą, tikrai patiks bet kuriam. Panaršius po duonelių receptus, pasirinkau naan duoną dėl kelių priežasčių, kadangi ji nesunkiai paruošiama ingridientų prasme, taip, kad nereikės ieškoti mūsų virtuvei neįprastų miltų ir jos ragautas skonis man labai patiko. Tad antru bandymu kepti naan duonelę man pavyko sakyčiai idealiai (pirmu atveju tešla nepakilo ir duonelė buvo kieta)

naan duona

Naan duonai paruošti reikės:

  • 500 g miltų, tinkamų duonai kepti
  • 150 ml šilto pieno
  • 7 g sausų mielių
  • 2 šaukštų cukraus
  • 150 g natūralaus jogurto
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 kiaušinio
  • 2/4 a.š. druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 3 šaukštų sviesto
  • sezamo sėklų

Pirmiausia sumaišome šiltą pieną su sausomis mielėmis ir cukrumi, paliekame (apie 10-15 min.), kol mielės suputos.

Atskirai sumaišiau miltus, druską, kepimo miltelius (galima apseiti ir be jų), įmaišau mielių ir pieno mišinį, įpyliau suplaktą kiaušinį, jogurtą ir aliejų. Viską gerai maišau (pradžiai šakute, po to rankomis), kol tešla tapo tąsi ir sulipo į vieną masę, tešlos gumulą patepiau aliejumi ir įdėjau į aliejumi išteptą indą, uždengiau ir palikau šiltai 1-1,5 val., tol kol tešla pakils.

Kai tešla beveik padvigubėjo, padalinau į 6 vienodo dydžio rutuliukus, iš kiekvieno iškočiojau ovalios, lašo formos ar kokios tik gavosi formos blynus ir kepiau apie 5 minutes ant sausos skardos orkaitėje, įkaitintoje iki 240 laipsnių. Keletą kartų apverčiau duonelę ir patepiau išlydytu sviestu, apibarsčiau sezamo sėklomis. Kada duona išsipūtė ir apskrudo, ištraukiau, patepiau dar kartą sviestu ir laikiau šiltai, kol iškepiau visus gabalėlius.

 

Reklama

3 komentarai apie “1 vieta. Indiškas karis su naan duonele

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s