Graikiška moussaka (musaka)

Tiems, kurie mėgsta itališką lazaniją, turėtų patikti ir graikiška musaka, išvaizda ir skonis labai panašūs. Lankantis Graikijoje tikrai turėjo akis užkliūti už šio nacionalinio patiekalo ir jei teko skanauti turbūt ilgai nagrinėjote ingridientus, kadangi jie tokie iškepę ir susimaišę tarpusavyje, kad man pačiai irgi nepavyko atspėti jų visų, paragavus pirmąkart.

Kodėl šis patiekalas tik dabar atsirado mūsų blog’e, negaliu pasakyt, bet tiesiog sekmadienio pietums užsinorėjau kažko šilto, minkšto ir labai sotaus. Būkit kantrūs gamindami šį patiekalą, nes jam paruošti prireiks laiko, kol galėsite skanauti.

musaka_

Musakai paruošti reikės (4-6 asmenims):

  • 2 didelių bulvių
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 baklažano
  • 1 cukinijos
  • 500 g maltos jautienos
  • po 1/2 a.š. malto cinamono ir gvazdikėlių
  • 1 skardinės smulkintų pomidorų
  • 100 g sviesto
  • 100 g miltų
  • 750 ml pieno
  • 2 kiaušinio trynių
  • 2 saujų tarkuoto kietojo sūrio
  • muskato riešuto
  • šviežio arba džiovinto čiobrelio
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos ir juodųjų pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio ir pasiruoškite kepimo indą (apie 20×30 cm ir 10 cm aukščio), pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Pirmiausia supjausčiau bulvės bei vieną svogūną griežinėliais gerai apibarsčiau čiobreliu, druska, juodaisiais pipirais, alyvuogių aliejumi ir kepiau 20 minučių.

Po 20 minučių ant viršaus sudėjau taip pat griežinėliais supjaustytą baklažaną (lygiai taip pat prieš tai apšlaksčiau aliejumi, užbėriau čiobrelio, druskos ir juodųjų pipirų), kepiau 20 minučių.

Vėl po 20 minučių sudėjau griežinėliais supjaustytą cukiniją (lygiai taip pat prieš tai apšlaksčiau aliejumi, užbėriau čiobrelio, druskos ir juodųjų pipirų), kepiau 20 minučių.

Tuo tarpu ruošiau mėsą ir bešamelio grakišką variantą.

Mėsos paruošimas. Keptuvėje pakaitintame alyvuogių aliejuje pakepinau vieną smulkintą raudonąjį svogūną, 2 skilteles česnako, kepiau kol svogūnai gražiai parudavo, įbėriau cinamoną ir gvazdikėlius, gerai išmaišiau, tuomet sudėjau maltą jautieną, pakepinau keletą minučių ir sudėjau konservuotus pomidorus, kepiau ant vidutinės temperatūros apie 10 minučių, kol mėsos padažas pradėjo tirštėti.

Padažo ruošimas. Keptuvėje išlydžiau sviestą, sudėjau miltus ir pakepinau, tuomet pamažu pyliau pieną (dalimis, visą pieną supyliau per 7 kartus). Gaminant padažą svarbu neskubėti, įpylus dalį pieno, gerai išmaišyti, kad miltai brinktų pamažu. Kai padažas pasidarė kreminis ir tirštokas palikau kartas nuo karto maišant ant vidutinės ugnies kol pradėjo kilti burbuliukai. Nuėmus nuo kaitros subėriau saują kietojo sūrio, įtarkavau 1/4 a.š. muskato riešuto, įmušiau kiaušinio trynį, viską gerai išmaišiau, pagardinau druska ir pipirais.

Po 20 minučių po cukinijos sudėjimo, ištraukiau kepimo skardą ir sudėjau mėsos padažą (pagaminus baltąjį padažą įdėkite jo porą šaukštų į mėsos padažą), tada ant viršaus paskirsčiau tolygiai baltąjį bešamelio padažą. Ant viršaus užbarsčiau saują kietojo sūrio ir kepiau orkaitėje apie 25 minutes, kol viršus gražiai apskrudo.

musaka1

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s