Graikiškas špinatų pyragas / Spanakopita

Žiemiškas savaitgalis už lango verčia “keliauti“ po šiltas pasaulio vieteles, kur bent garuojančiu maistu ant savo stalo gali pajusti tą malonią šilumą, būdingą šį kartą Graikijai.

Šiandien neteks stypsoti virtuvėje kaip prie graikiškos musakos, nes čia viskas greičiau. O sveikieji špinatai ir be abejo fetos sūris su plonąja filo tešla čia vaidins pagrindinį  vaidmenį. Tad ruošiam stačiakampį kepimo tokį indą, kokį tik pasiruošę suvalgyti. Jei neužteks vietos šiltam pyragui, atvėsęs jis puikiai tiks kaip priedas prie salotų.

spinatu-pyragas1

Pyragui paruošti reikės (kepimo indui 21×26 cm):

  • 16 lapų filo tešlos
  • 1 didelio svogūno
  • saujalės šviežių petražolių ar krapų
  • 150 gr. šviežių špinatų
  • 200 gr. fetos sūrio
  • 25 gr. kietojo sūrio
  • 2 didelių kiaušinių
  •  juodųjų pipirų
  • 4 šaukštų sviesto
  • alyvuogių aliejaus

Pirmiausia susmulkintus svogūnus paskrudinome su šlakeliu aliejaus, vėliau sumetėm špinatus ir kepėm, kol jie tapo minkšti, išsiskyrė skystis ir jis beveik išgaravo. Atidėjom į šalį, kad atvėstų.

Viename inde kiaušinius sumaišėme su sutarkuotais sūriais, pagardinom pipirais, susmulkintomis šviežiomis petražolėmis. sudėjome atvėsus špinatus ir gerai išmaišėme.

Tuomet – išlydėme sviestą, pasiruošėme kepimo indą ir pradėjome: kiekvieną lapą tepėme išlydytu sviestu, taip sudėjom 8 lapus pyrago dugnui, tada uždėjome visą sūrio ir špinatų masę ir vėl tepdami kiekvieną lapą sudėjome ant viršaus 8 lapus.

Įdėjome į šaldytuvą pyragą pašaldyti ir įkaitinome orkaitę iki 180 laipsnių. Kepėme apie 45 minutes, kol viršus paskrudo ir tapo švelniai rudas bei traškus.

spinatu-pyragas

Recipe in english – Greek spanakopita

  • 16 sheets phyllo dough
  • 1 big onion
  • handful fresh parsley or dill
  • 150 g fresh spinach
  • 200 g feta cheese
  • 25 g hard cheese
  • 2 eggs
  • black pepper
  • 4 tbsp butter
  • olive oil

Firstly, heat 3 tablespoons olive oil in a large skillet, saute onion until soft, then put spinach and continue to saute until spinach became soft. Put a side to cool.

In one bowl beat the eggs and stir with grated feta and hard cheese, then put spinach, fresh parsley, black pepper and stir well.

Then melt butter and take baking tray (we used 21×26 cm size): brush every sheet with melted butter, you have to brush 8 sheet for pie bottom, then put all spinach and cheese mass and 8 sheets of phyllo dough again (brush every sheet with butter) for pie top.

Put prepared pie in to fridge and preheat oven to 180 degrees C. Bake for 45 minutes until the top is golden and crispy

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s