20 vieta. Venesualietiški arepas

Gamindami Arepas  pirmą kartą susidūrėm su situacija, kai gaminome patiekalą, kurio galutinio skonio neįsivaizdavome. Supratome tik tiek, kad tai panašu į burgerį ir yra paplitę Pietų Amerikoje, labiausiai Venesueloj ir Kolumbijoj, kur suvalgoma daugiausia kukurūzų pasaulyje.

Susidūrėm ir su problemomis gauti kukurūzų miltų, katrie būtų ne mums įprastai matomos geltonos, o baltos spalvos. Mat už Atlanto žmonės jau išmoko juos išbalinti, dėl kokios priežasties nėra aišku, ar tik dėl grožio (aš ne rasistas), ar tai turi subtilybių ir patiekalo skoniui.

Lietuvoje kiek teko matyti tokio “burgerio” gauti nėra kur. Galbūt kelios esančios meksikietiškos užeigos mūsų šalyje retkarčiais ir pagamina ką nors panašaus, bet tai turbūt taip toli nuo realybės kaip ir šis mūsų bandymas, kurio rezultatas mus tenkino, bet ar tai bent kiek panašu į tikrajį arepą mes nežinome.

Jeigu nekalbėsime apie popkornus kino teatruose, mes lietuviai tikrai ne kukurūzų valgytojų tauta. Galiu galvą guldyti, kad taip pamėgto burgerio, kuriuos kepa kas antra kavinė Lietuvoje, arepos nepralenktų net jeigu jas reklamuotų nuoga Lietuvos facebook’o žvaigždutė.

Geografinės žinios leidžia suprasti, kad Pietų Amerika mūsų galvose yra ta viena iš nedaugelio vietų žemėje kuri, nu tipo, gyvena dar blogiau už mus (skurdu, didelis nusikalstamumas, korupcija ir t.t.).

Taigi, ten tikrai ne prancūziška gastronomija ir pirmą, apie ką žmonės galvoja, kaip pigiai ir sočiai pamaitinti šeimą. Todėl arepas yra sotus, greitai paruošiamas, gali būti patiekiamas su bet kuo, kas randama šaldytuve ar darže. Pasidomėjus, kiek įvairių rūšių gali būti (su jautiena, su kiauliena, su avokadu, su vištiena ir pan.), negalvokite, kad jūsų naudoti priedai bus jūsų naujai išrasti.

Nepatikėsime, kad jis jums patiks taip, kad pakeis įprastus burgerio vakarus, bet bendram suvokimui pasigaminkite – pasaulis atviras, priimkite jį.

arepas

Arepoms paruošti reikės:

  • kukurūzų miltų
  • druskos
  • vandens

Proporcijas sudėtinga nusakyti, kadangi naudojant internetinį šaltinį, kur siūlo maišyti miltus ir vandenį vienas prie vieno, mums gavo tiesiog geltonas vanduo, todėl miltus sumaišiau su druska ir pamažu pyliau vandenį, maišydama, kol tešla nebelipo prie rankų. Svarbu nepadaryti ir per sausų, kuomet formuojant paplotėlius, jie trupėtų. Gautą tešlą padalinam į vienodo dydžio rutuliukus ir iš jų formuojame paplotėlius delno dydžio, maždaug 10 cm skersmens. Įsitikinom, kad plonesni paplotėliai buvo skanesni, todėl formuokite ne storus, apie 1 cm storio.

Įkaitinau gerai keptuvę, ją patepiau aliejumi ir kepiau paplotėlius, abi puses po 6 minutes, uždengus keltuvę dangčiu. Truputį atvėsusius paplotėlius perpjoviau aštriu smailiu peiliu (neperpjovėm iki galo).

arepas2

Arepų įdarui reikės(2-4 asmenims):

  • prinokusio avokado
  • pomidoro
  • ožkos sūrio (fetos sūrio)
  • 1 a.š. citrinos sulčių
  • druskos ir pipirų

Avokadą supjausčiau kvadratėliais, apšlaksčiau citrinos sultimis, druska ir pipirais. Pomidorą supjausčiau griežinėliais, o sūrį sulaužiau gabalėliais.

  • 200 g jautienos nugarinės
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 v.š. miltų
  • aliejaus
  • druskos, pipirų
  • žolelių: raudonėlio, čiobrelio, petražolių
  • 1/4 čili pipiro

Jautieną supjausčiau gabalėliais, pabarsčiau žolelėmis: raudonėliu, smulkintomis petražolėmis (puikiai tinka čiobreliai), į gilų puodą įmečiau porą česnako skiltelių, stambiai pjaustytą svogūną ir morką, suverčiau mėsos gabalėlius, pakepinau aliejuje 8-10 minutes, tada šliūkštelėjau vandens taip, kad apsėmė viską iki pusės ir uždengus troškinau apie 30-40 minučių (išgaravus vandeniui, nepamirškite įpilti naujo). Kai mėsa tapo minkšta, susmulkinau ją šakute, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi ir apibarsčiau čili pipiru. Iš puode likusio turinio pasigaminom padažą, stambiai sutrynėme, įdėjom šaukštą miltų, įpilėm vandens tiek, kad būtų norimos konsistencijos ir pavirėm apie 5 minutes, pagardinom druska ir pipirais.

Valgom arepas. Šiltas įpjautas arepas pripildom norimo priedo. Su daržovėmis ir sūriu: avokado, pomidoro skiltelės ir sūrio gabalėliai. Su jautiena: jautienos gabalėliai ir daržovių padažas, avokadas.

arepas1

2 komentarai apie “20 vieta. Venesualietiški arepas

Parašykite komentarą