Naminiai cannelloni

Lietuvoje miltai ir bulvės yra du pagrindiniai ingridientai, su kuriais užaugo dauguma iš mūsų. Valgyti vaikystėje teko visokių visokiausių blynų ar kepinių, bet bent jau mano akims niekada ir niekur neužkliuvo namuose gaminami makaronai. Taip, mes neesam makaronų tauta ir niekada neskirsime jiems tiek dėmesio kiek italai, bet vieną kitą kartą namuose pasigaminti šviežios pastos, oj kaip verta.

Išvis mūsų santykiai su makaronais yra gan keisti, nes dažniausiai girdint kalbant aplinkinius prekybos centre ar kur kitur, visi argumentai baigias tuo, neva visi makaronai vienodi ir pirkti brangių ar brangesnių neverta. Oj brolyčiai, čia yra didis neišmanymas, geri ir gerai išvirti makaronai yra pasaka, paruošta su gera doze padažo iš pomidorų tyrės ar šviečių pomidorų, pašlakstyta geru aliejumi, man – tai delikatesas, kuriuo mėgaujuos itin dažnai.

cannelloni3

9 iš 10 paklaustų, kaip pagaminti makaronų tešlą, pasakys: miltai ir vanduo, na kai kuris gal dar paminės kiaušinį ar šlakelį aliejaus – didelė klaida. Makaronų tešlai gaminti vanduo yra nenaudojamas, na mažas mažytis šaukštelis, bet tik tiek. Tiesa, ir lietuviški miltai nėra pats tinkamiausias ingridientas, bet pradžiai bus pats tas, ateityje galėsite pasieškoti ir miltų iš Italijos, dabar rasti jų nėra sunku.

Namuose pasigaminti makaronų tešlą yra itin paprasta, o jeigu dar turite ir makaronų gaminimo mašinėlę, galiu patikinti, užtruksit pagamint greičiau nei nuvykti į prekybos centrą, tiesa, tešlą reikės palaikyti šaldytuve bent 20 minučių, bet apie viską nuo pradžių.

Santykį ką su kuo maišyti naminių makaronų gamyboje atsiminti yra labai paprasta. 100 g. miltų – 1 kiaušinis (kuo kaimiškesnis, tuo geriau) arba du kiaušinio tryniai. Galima ir miksuoti pvz. 200 g. miltų – 1 kiaušinis ir du tryniai. Vėliau įpilam arbatinį šaukštelį vandens ir tiek pat aliejaus, dėl skonio galima įdėti druskos ir pipirų.

Geriausia miltus pradžioje persijoti, taip sumaišyti tešlą bus greičiau ir lengviau, dažniausia yra daroma taip: ant didelio stalo persijojami miltai, viduryje padaroma duobutė, į ją sumušami kiaušiniai, įpilamas aliejus su šaukšteliu vandens ir tuomet jau viskas minkoma į vientisą tešlos kamuoliuką. Jį įsukame į maistinę plėvelę ir šaunam į šaldytuvą pailsėti apie 20-30 minučių (tokių tešlos paruoštukų galite ir užsišaldyti šaldiklyje; pasidarysite makaronų, kai norėsite). Taigi, iš šios tešlos po 30 minučių galite pasidaryti, ką tik norite: lazanijos lakštus, spagetti, tagliatelle, ravioli…

Cannelloni

Šiems pietums įkvėpė Jamie Oliver su špinatų ir ricotos sūrio cannelloni, tik mes špinatus pakeitėme kita žalia daržove – brokoliu. Patiekalui paruošti reikės kelių etapų:

Įdaro paruošimui reikės:

  • brokolių
  • rikotos sūrio
  • sviesto kepimui
  • čili pipiro
  • druskos, pipirų

Brokolius supjaustom plonais griežinėliais ir pakepinam svieste kartu su čili pipiru, pagardinam druska ir juodaisiais pipirais.

Padažui paruošti reikės:

  •  2 šviežių pomidorų
  • stiklinės pomidorų tyrės (pasatos)
  • mėgstamų žolelių (baziliko, raudonėlio)
  • druskos, pipirų, česnako
  • skiltelės ar dviejų česnako

Pomidorus pakaitinam kaštam vandenyje, kad lengviau nuluptume odeles ir tuomet susmulkiname kaip galima smulkiau. Galime tam pasitelkti ir blenderį. Į keptuvę įpilam šaukštą aliejaus ir įmetam susmulkintą česnako skiltelę, vėliau sudedame pomidorus ir užpilam pomidorų tyrę (galima dėti ir vien šviežius smulkintus pomidorus). Jeigu turim įdedame šviežių smulkintų žolelių, puikiai tinka bazilikai.  Dar kelias minutes padažą pakaitiname.

cannelloni2

Iš makaronų tešlos suformuojame lapelius apie 10 cm pločio ir 14 cm ilgio, ant jų dedame brokolių, porą šaukštelių rikotos sūrio ir suviniojame į ritinėlį. Karščiui atspariame inde supilame paruoštą padažą, sudeliojame ritinėlius-cannelloni, uždedame rikotos sūrio, užtarkuojame kietojo sūrio ir kepame 180 laipsnių karščio temperatūroje apie 20-25 minutes.

cannelloni1

Vienas komentaras apie “Naminiai cannelloni

Parašykite komentarą