4 vieta. Sushi ir sushi vakarėlis

Ne veltui Japonų kultūra žavi likusį pasaulį ypatingomis arbatos gėrimo tradicijomis, žiauria karo išmintimi, kimono, geišomis, valgymu lazdelėmis ir dar daugybe “kitokio pasaulio“ įdomybėmis; ne mažas vaidmuo tenka ir japoniško maisto, patiekalų ruošimo būdui, kurie užkariavo ir kitas didžiąsias pasaulio virtuves: ryžiai, ryžių makaronai, maistas, kuris tiesiog virtas riebaluose – tai tik keletas japonų virtuvės ypatybių, kurias puoselėja daugelyje pasaulio kampelių. Ir be abejo stebuklingasis sushi, kuris atrodo lyg mozaika iš ryžių ir įvairių neapdorotų ir apdorotų jūros gėrybių ar daržovių, pavergęs daugelį savo skoniu. Turbūt dėl to sushi ir yra 4 vietoje tarp 50 svarbiausių ar kitaip tariant geriausių pasaulio patiekalų. Matyt daugelis iš mūsų sushi įtrauktų į pirmąjį penketuką. Lietuvoje sushi pikas jau praeina, kai dažnoj vietelėj galėjai rasti sushi.

sushi

Sushi gamybos procesas ne ką menkesnis už jo valgymo malonumus, netgi vienas iš įdomesnių, todėl mūsų patarimas, juos gaminti komandiškai, ką darėme ir mes. Su paruoštu ryžių puodu nusibeldėme pas dar tris (su kate ir keturis) entuziastus ir japoniškus dieviškus sushi ritinėlius ruošėme kartu. Kadangi tikrasis sushi meistras turi ruošti sushi prie valgančiųjų ir netgi pristatyti sudedamąsias dalis, mes kaip tikrieji meistrai miksavome turimus ingridientus ir galima sakyti per valandėlę pasiruošėme savo mėgstamiausių.

Keletas patarimų iš mūsų suhi vakarėlio:

  1. Naudokite produktus kuo autentiškesnius: ryžius, skirtus sushi, japonišką ryžių actą. Dabar kiekvienam didesniam prekybcentry rasite atskirą rytietiškos virtuvės skyrelį, parduotuvėje “Aliejus“, taip pat yra atskira lentyna sushiams pagerbti.
  2. Paruoškite ryžius taip kaip reikia sushi’ams.
  3. Rinkitės mėgstamus ingridientus (lašišą, tuną, krevetes, ungurį, ikrus ir pan.)
  4. Pasirūpinkite priedais: geru sojos padažu (skirtu sushi), vasabi krienais, marinuotu imbieru.
  5. Turėkite pasiruošę bambukinį kilimėlį formuoti sushi ritinėliams.

Ir pradedam, aišku nuo ryžių paruošimo. Galima prisiskaityti daugelyje vietų, kaip tuos ryžius ruošti, bet mano patarimas, kai įsigysite ryžius sushiams, vadovaukites instrukcija ant pakuotės, tik visų pirma ryžius reikia gerai nuplauti (to dažniausiai ant pakuotės nerasite parašyto). Ryžius subėriau į tankų kiaurasamtį ir ploviau po tekančiu šaltu vandeniu, kol pradėjo nuo sietelio varvėti ne balsvas (kaip iš pradžių), o skaidrus vanduo. Tikrai teko pavargti, bet manau rezultatui šį procedūra turėjo reikšmės. Tuomet ryžius palikau mirkti apie valandą. Ir galiausiai viriau pagal instrukcija apie 15 minučių (pradžioje kol užvirė vanduo ant didelės ugnies, vėliau ant 3 padalos iš 6). Išvirtus ryžius nukėliau nuo ugnies ir 15 minučių neatkėliau dangčio. Per tą laiką pasiruošiau sirupą, kuris skirtas ryžiams sulipinti: 500 gr nevirtų ryžių sirupas gaminas iš 5 šaukštų ryžių acto ir  po vieną valgomąjį šauktą druskos ir cukraus, puode kaitiname, kol druska ir cukrus ištirps, atvėsusį sirupą  supyliau ant karštų ryžių ir medine mentele išmaišiau ir vėsinau ryžius.

sushi1

Kada svarbiausias ingridientas paruoštas, susipjaustėme naudotus priedus: lašišą, tuną, skumbrę, avokadą, agurką, papriką pailgais šiaudeliais (kiek įmanoma), pakepinom sezamo sėklas apvolioti suhi. Apibendrinant, pasiruošti sushi tikrai reikės:

  • sushi ryžių
  • ryžių acto
  • jūros druskos, cukraus
  • jūros dumblių lapų nori
  • vasabi krienų
  • sojų padažo
  • marinuoto imbiero
  • jūros gėrybių, žuvies (mes naudojome sūdytą lašišą, žalią tuną, virtas krevetes, šalto rūkymo skumbrę)
  • daržovių: raudonosios paprikos, agurko
  • sezamo sėklų (šviesių ir juodų)
  • varškės sūrio (philadelphia)

Mes pagal sushi vakarėlio dalyvių skonį ir norus iš šių ingridientų pasigaminome keletą skirtingų rūšių, o tam, kas sushi dar negamino namuose, siūlau pasikviesti draugų ir susimeistrauti “japoniškos duonelės“ įvairovę pagal kiekvieno vaizduotę.

sushi2

Vienas komentaras apie “4 vieta. Sushi ir sushi vakarėlis

Parašykite komentarą