36 vieta. Humusas

Atrodo buvom užmetę savąjį “50 geriausiųjų pasaulyje“ iššūkį, per tą laiką penkiasdešimtukas netgi atsinaujino ir keista, kad jame tik dabar atsirado humusas, kuris plačiai paplitęs vidurio Rytuose jau begalę metų, o dabar užkariauja ir mūsų lietuvių stalus.

Matyt, kai avinžirniai atsirado visų sveikuolių, vegetarų ir tikinčių rytų kultūros maitinimosi nauda šaldytuvuose, tuomet ir humusas pirmu numeriu įžengė į jų lėkštes. Nes kas jums pirmiausia šauna į galvą pagalvojus apie avinžirnius, man: humusas ir falafeliai.

Turbūt nereikia jums minėti šių nuostabių ankštinių daržovių naudos, spėju, kad jau prisiskaitėt apie jų gerąsias savybes dėl turimų vitaminų, mineralų, kurie padeda išlikti jauniems, energingiems,  pašalinti toksinus iš organizmo ir t.t.. Jei dėl kurių nors gerųjų priežasčių jau pamėgote avinžirnius, tai su humusu susipažinote ir matyt nieko naujo apart gražaus jo pateikimo šįkart nepasakysiu, o jei dar nedrįsote jų paragauti, siūlau surasti sau tinkamą priežastį ir susipažinti su labai paprastu ir visuose vakarėliuose bei pasisėdėjimuose tinkamu maistu.

Tikrasis humusas susideda iš šios formulės: avinžirniai, česnakas, citrinos sultys, tahini pasta, alyvuogių aliejus, bet man skaniausia patobulinti jį prieskoniais ir įvairias priedais.

 

Humusui pagaminti reikės:

  • 1 skardinės virtų avinžirnių
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 1 skiltelės česnako
  • 5 valgomųjų šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
  • žiupsnio malto kumino
  • 1/2 a.š. kario miltelių
  • žiupsnio aitriųjų paprikų miltelių
  • druskos, juodųjų pipirų

Rekomenduoju nulupti avinžirnių luobelę, nuluptus avinžirnius sumeskite į elektrinio trintuvo indą, sudėkite visus prieskonius, įspauskite citrinos sultis, įpilkite aliejaus ir viską gerai 15-20 sekundžių sutrinkite, jei pasirodys, kad masė per kieta, įpilkite dar aliejaus ar virinto vandens, pagardinkite druska ir grūstais juodaisiais pipirais.

Gautą humusą sudėkite į lėkštę, dar pabarstykite juodaisiais pipirais, užliekite truputį mėgstamo tyro alyvuogių aliejaus.

Šalia paruoškite daržovių miksą iš saulėje džiovintų, šviežių pomidorų, alyvuogių, šviežių agurkų, petražolių, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis.

Skanautų humusą galima pagal nuotaiką: tepti ant įvairios šviežios ar skrudintos duonelės, sausainių, mirkyti morkas ar agurkus, paprikas, dėti į sumuštinius ir panašiai.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s