Naminiai javiniai batonėliai / Granola bars

Na, ar jūs jau užvaldė pridėtinio cukraus mažinimo mada? Netikiu, kad nepastebėjote, kaip vis daugiau žmonių prie lentynų ieško nepatogiose vietose mažomis raidytėmis išrašyto cukraus kiekio šimte gramų ir galiausiai produktą padeda į lentyną, ar darbo virtuvėlėje vis sunkiau dingsta nuo stalo saldūs pirktiniai pyragai, sausainiai ar saldainiai.

Jei jūs ne iš šių kategorijos, nieko tokio, bet siūlau kokią dieną paskaičiuoti kiek šaukštų cukraus suvalgote – tikrai gali pasirodyti kraupu. Nors atsisakyti produktų, kur yra cukrus yra neįmanoma, o ruošti saldžius patiekalus be cukraus kažkam iš vis raketų mokslas, bet bent jau “apmažinus“ savo virtuvėje produktų skaičių, kur cukrus karaliauja, galima pastebėti naujų ir gerų visokių atradimų.

O pas mus saldumynai tikrai nėra retas svečias namuose, nors cukraus pakuočių per metus tikrai manyčiau nesunaudojam daug, bet vis norisi perkamus “cukruotus“ produktus, tokius kaip pvz. pusryčių dribsniai atkartoti bent kiek sveikiau ir be mažiau pridėto š (ups… E).

Pasigaminti naminę granolą – tikrai netruksite ilgai, bet  šįkart ne apie tai. Naminių granolų pagaminimo receptų internete rasite labai paprastai. Mes siūlome užkandžiams pasigaminti batonėlių, kurie pasitarnaus praalkus ar kaip desertas prie kavos. Bet čia kaip su granola, iš sausų ingredientų galima naudoti viską ką mėgstate iš riešutų, džiovintų vaisių, sėklų ir pan., iš skystų – medus, riešutų sviestas, klevų sirupas.

Batonėliams paruošti reikės:

  • 1 puodelio avižinių dribsnių
  • 45 g. šuodojo šokolado
  • 2 v.š. medaus
  • 1 v.š. tyro alyvuogių aliejaus
  • priedams: mėgstamų riešutų, džiovintų vaisiai ir pan.

Naudojau turimus virtuvės spintelėse ir stalčiuose likučius: 1 puodelį 5 grūdų košės, saujelę kukurūzų dribsnių, sauja susmulkintų migdolo riešutų, 2 v.š. kokoso riešuto drožlių, saują susmulkintų džiovintų slyvų, porą arbatinių šaukštelių chia sėklų, 1/2 a.š. cinamono.

Dubenyje virš garų ištirpinau šokoladą su medumi, pabaigoje įpyliau alyvuogių aliejaus, subėriau dribsnių masę ir viską gerai išmaišiau. Svarbu, kad visi ingredientai apliptų šokolado-medaus mase. Tuomet norimoje formoje ant maistinės plėvelės sudėjau visą masę (kad gautųsi apie 2-3 cm aukščio pyragas) ir gerai lygiai suslėgiau, palikau kambario temperatūroje apie valandą ir vėliau pašoviau į šaldytuvą.

Šaldytuve laikiau per naktį, tuomet supjausčiau aštriu peiliu į norimo dydžio gabalėlius.

Laikant šaldytuve išnyko per savaitę.

Recipe in English. Granola bars:

  • 1 cup rolled oats
  • 45 g black chocolate
  • 2 tbsp honey
  • 1 tbsp olive oil
  • optional additions: almonds or other nuts, dried fruits

For example mix together 1 cup of rolled oats, 1/2 cup of cornflakes, a handful of chopped almonds, 2 tbsp coconut flakes, a handful chopped dried plums, 2 tsp chia seeds, 1/2 tsp cinnamon.

Chocolate and honey dissolve in bowl over the steam, pour olive oil, then pour on prepared dry ingredients. and mix everything very well.

Pour prepared mass in desired form dish, form about 2-3 centimeters high and press well, leave in room for an hour, then refrigerate overnight. Other day cut in pieces and enjoy.

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s