Sūrio kremo pyragas su šokoladiniu ganašu /Cheesecake with chocolate ganache

Apie cheesecake (sūrio kremo pyragus) jau rašėm  šiek tiek, kai gaminom jų mini versiją. Bet tuomet nepasakojom šių pyragų istorijos ir ypatybių, tad šiek tiek įdomybių jums: turbūt nepagalvojote, kad pirmieji sūrio pyragai istoriją skaičiuoja nuo senovės Graikų ir Romėnų laikų, na, logiška, kad toks subtilus skanumynas turėtų būti sukurtas gan seniai. Gerokai gerokai vėliau anglai pasiskelbė šio deserto “išradėjais”, dar vėliau ir amerikiečiai kažką panašaus “išrado”, o dabar sūrio mėgėjų tautos turi savo mėgstamus cheesecak’us: italai gamina jį  su minkštuoju ricotta sūriu, lenkai – su varške, amerikiečiai – su cream cheese (mums žinomu kaip philadelphia sūreliu) ir taip toliau.

Jei mėginsite ieškoti, kaip iškepti tobulą cheesecak’ą, rasite begalę instrukcijų, kurios gali atbaidyti ir priversti pasakyti “man nepavyks”, bet nepasiduokite ir prisiminkite, kad sūrio pyragas gali būti ir nekeptas.

Svarbu laikytis kelių taisyklių:

  1. ruošiant cheesecake naudokite tik kambario temperatūros visus ingredientus,
  2. neperplakite per ilgai minkštųjų ingredientų,
  3. supylus sūrio masę ant pagrindo, švelniai pakratykite, kad nebūtų per daug oro tarpelių,
  4. neperkepkite,
  5. jei atsiras kepant įtrūkimų, duobelių – užliekite dar vieną sluoksnį, paslėpti nelygumams.

Manau, įžangos tikrai užteks, tad ištaikom progą ir ruošiam 12-15 žmonių šį gardėsį.

Pyragui reikės (23 cm skersmens kepimo indui):

Pyrago pagrindui:

  • 2 puodelių smulkintų sausainių
  • 6 šaukštų sviesto
  • poros žiupsnio tarkuoto muskato riešuto

Mėgstamus sausainius sutrinkite, įmaišykite ištirpintą sviestą ir įtarkuokite muskato riešuto. Gautą masę sudėkite į kepimo indą (su nuimamais šonais), galite įtiesti kepimo popierių, suformuokite lygų pagrindą pyragui (galime naudoti lygaus pagrindo puodelį ar stiklinę, kad sausainiai susislėgtų)

Įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių karščio kepkite apie 8 minutes.

Pyrago viduriniajam sluoksniui:

  • 600 g varškės sūrio (philadelphia)
  • 1/2 puodelio riebios grietinėlės
  • 3 kiaušinių
  • 1/2 puodelio cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 4-5 šaukštų  riešutų sviesto
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto

Kad būtų greičiau, galite naudoti elektrinį maišytuvą ir viską sumaišyti iki vientisos masės. Svarbu, kad visus produktus naudotumėte kambario temperatūros.

Gautą masę supilkite ant pagrindo, kaip minėjau keletą kartų visą kepimo indą truputį pakelkite ir trinktelkite ant lygaus paviršiaus (kad neliktų masėje oro tarpelių) ir kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje 45 minutes.

Iškepus, vėsinkite kambaryje, po to šaldykite šaldytuve, geriausia per naktį.

Šokoladiniui ganašui reikės:

  • 2 puodelių riebios grietinėlės
  • 400 g juodojo šokolado

Grietinėlę užvirinkite iki beveik verdančios ir užpilkite ant smulkinto šokolado, palikite pastovėti porai minučių, o tada gerai viską išmaišykite. Apliekite sustingusį pyragą ir šaldykite šaldytuve minimum 3 valandas.

Recipe in English. Cheesecake with chocolate ganache

Cheesecake (for 23 cm baking tray):

For cake base:

  • 2 cups of dark cookies
  • 6 tbsp butter
  • two pinch of grated nutmeg

With food processor blend cookies, mix in melted butter, pour in grated nutmeg. Prepare baking dish (you can use baking paper) and shape from mass the cake base. Bake in oven (180 Celsius) for about 8 minutes.

For cheesecake mass:

  • 600 g philadelphia cream  cheese
  • 1/2 cup of  heavy cream
  • 3 eggs
  • 1/2 cup of sugar
  • pinch of salt
  • 4-5 tbsp peanut butter
  • 1 tsp vanilla extract

Use food processor:  put philadelphia cream cheese, heavy cream, eggs, sugar, salt, peanut butter, vanilla extract, blend everything till smooth mass. Useful tip: all product use room temperature. 

Pour mass on cake base, gently shake the baking tray and bake in 180 Celsius oven for 45 minutes.

When baked, let cheese cake rest in room, later refrigerate overnight.

Chocolate ganache:

  • 2 cups of heavy cream
  • 400 g black chocolate

Cut chocolate in small pieces.

Pour heavy cream into a small saucepan and place it over medium-low heat for a few minutes,  it’s not necessary to boil,

Pour hot cream on chocolate, leave for few minutes and  mix very well and pour on room temperature cheese cake. Refrigerate for at least 3 hours.

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s