Kalakutienos burgeris su saldžiomis bulvytėmis / Turkey burger with sweet potato fries

Šis maistas puikiai tiks tiems, kurie mėgsta rasti pasiteisinimų prieš save ar prieš kitus. Ypač kai tik ką prabėgo Naujųjų metų šventimas ir daugelis iš mūsų davėm pažadų sau, ko nedarysime šiais metais.

Statistiškai  daugiau nei 9 iš 10 grįžtame prie savo “blogų“ įpročių ir šis burgeris puikiai tiks jeigu  norėsime save apgaudinėti dar keliais kartais daugiau dėl greito ar “nesveiko“ maisto atsisakymo.

Šis burgeris bus puikus savo mažytėms nuodėmėms užkamšyti – mėsa čia bus liesesnė, padažas be majonezo ir jokio kečupo, o bulvytės šalia irgi sveikesnės. Nematau čia kažko nesveiko.

Visi kam nusibodo šerti pinigais vidutinio lygio burgerines, labai kviečiu pasigaminti namuose, santykis bus  maždaug toks – 4 burgeriai su bulvytėmis kainuos apie 6-7 eur. Mieste už tiek jums išeis viso labo vienas.

Aišku, kad tai nesulyginami dalykai, valgymas mieste ir darbas namų virtuvėje, bet kaip jau sakė mūsų buvęs Prime’as tai nesulyginami dalykai, bet palyginkime.

turkey-burger2

Burgeriui su kalakutiena paruošti reikės (4 burgeriai): 

  • ~500 g – maltos kalakutienos (mes turėjome kalakutienos šlaunelių mėsos)
  • 2 raudonų svogūnų
  • 4 – Brioche bandelių (Gardėsis pradėjo gaminti labai geras)
  • 1 didelės saldžios bulvės
  • 100 g sūrio su mėlynuoju pėlėsiu
  • bruknių uogienės (močiutės ar mamos gaminta tiks labiausiai)
  •  1 v.š. migdolų miltų
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus
  • balzaminio acto
  • džiovintų čiobrelių

Ilgiausiai čia užtruksime su saldžiomis bulvėmis, todėl nieko nelaukus, įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Nuplautą, bet neluptą saldžiąją bulvę susipjaustykite “frytkėmis“, apšlakstykite aliejumi, druska, pipirais, meskite į skardą, ištiestą folija ir kepkite apie 25-30 min (paskutines 5 min galite kepti ant grill rėžimo, jeigu toks yra jūsų orkaitėje“). Bulvėms stebuklų nereikia, bet kam trūksta skonio, galite pagardinti rūkytos paprikos prieskoniais. Kepant bulves kas 5 minutes pamaišykite su mentele.

Einame prie mėsos ir svogūnų – pusę svogūno smulkiai sutarkuojame ir metame į mėsą, likusius – griežinėliais ir metame į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, įberiame smulkintų čiobrelių ir kepame pirmas 3-4 minutes ant didelės ugnies, tuomet sumažiname iki vidutinės ugnies ir kepame dar 5 minutes, pabaigai įpilame šaukštą balzaminio acto (geriau naudoti tirštą). Vėliau karamelizuotus svogūnus sumaišykite su bruknių uogiene.

turkey-burgerKeliaujame prie kalakutienos, ją sumaišome su tarkuotu svogūnu, druska, pipirais, šaukštu migdolų miltų ir gaminame paplotėlius. Jei neturite specialiai tam skirtos formos, tai čia į pagalbą geriausiai tinka maltos kavos indeliai (pvz. Illy kavos indelis yra puikus 120-130 g paplotėlio formatorius). Patepkite šiek tiek aliejumi indelį ir suspauskite į jį mėsą. Gausis tokie gražūs, kad pulsite fotkinti.

Įkaitinkite grill keptuvę (jeigu neturite grill, kepkite paprastoje su šlakeliu aliejaus). Kalakutienos kepsniukams iškepti reiks apie 8-10 min.

Jeigu bulvės jau dailios išjunkite ugnį ir palikite šiltai, o Brioche bandeles padėkite orkaitėje ant grotelių pasišildyti.

Sušilus bandelėms abi jos puses patepkite svogūnų ir bruknių padažu, uždėkite mėsos paplotėlį, užberkite pelėsinio sūrio ir valgykite su saldžių bulvių frytkėmis.

turkey-burger1

Recipe in english. Turkey burger with weet potato fries (4 burgers)

  • ~500 g ground turkey (we used turkey thighs ground meat)
  • 2 red onions
  • 4 – brioche buns
  • 100 g blue mold cheese
  • cowberry jam
  • 1 tbsp almond flour
  • 1 big sweet potato
  • salt, pepper
  • olive oil
  • balsamic vinegar
  • dried thyme

Prepare sweet potato: wash potato, don’t peal, just cut in small pieces like french fries, sprinkle with olive oil, salt and pepper. Preheat oven 230 C, lay foil on beaking tray and spread sweet potato. Bake for 25-30 minutes, stir occasionally.

Preprate sauce: firstly, caramelized the onion: cut 1 and a half red onion, bake in pan for 3 minutes on high heat, then reduce the heat and bake for more 5 minutes. Season with dried thyme and balsamic vinegar. Mix the onions with cawberry jam.

Prepare the turkey: grate one half of red onion, season with salt and pepper, pour almond flour and mix the ground turkey. Make 4 the same size burger scones and bake in grill pan for 10 minutes.

Prepare burger: warm in oven for few minutes the buns, spread the onion and jam sauce, put the turkey and put on some cheese. Serve with baked sweet potato fries.

 

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s