47 vieta. Paelja (Paella)

Jau kažkuriame post’e kalbėjome apie tai, kad paelja atsirado Ispanijoje Valencijos regione ir pradžioje buvo daroma su triušiena. Vėliau šiam patiekalui populiarėjant jo buvo galima rasti visoje Ispanijoje. Nuo regiono priklausė tik tai, su kuo paeljos galite tikėtis – jūros gėrybėmis, triušiena, veršiena, žvėriena ir t.t.

Šiandien paelja Ispanijoje yra komerciškai sėkmingas projektas, kur ant senos klišės važiuoja pusė Ispanijos maitinimo įstaigų. Didžioji dalis jų nesistengia padaryti nei labai geros, nei labai skanios, o tiesiog pelnosi iš turistų naivumo galvojant, kad skaniausia paelja suvalgysite tik  Ispanijoje.

Ispanijoje buvau keletą kartų ir ragavau tiek labai gerų, tiek tragiškų paelijų. Vieningos nuomonės susidaryti nepavyko, bet aišku tai, kad paelja iš esmės yra lietuviškai tariant plovas. Italų rissoto, Ispanų paelija ir tas plovas skiriasi tiek nedaug, kad mokant pagaminti vieną, mokėsite visus tris.

Turėjome iš Ispanijos parsivežtų prieskonių, bet jie dulkėjo stalčiuje, nes vis neprisiruošdavome įsigyti specialios keptuvės. Ši problema išsisprendė, kai turėjome padaboti kelias kates, kol giminaičiai atostogaus Ispanijoje. Taip jau gavosi, kad už paslaugą gavome keptuvę ir pasižadėjome juos pavaišinti paelja savo namuose.

Laukti teko ilgokai, nes lietuviška vasara retai lepina ispaniškais orais, o paelja norėjome kepti lauke ant griliaus. Taigi ir atėjo ta diena, kai štai ji ant jūsų stalo.

Nepagalvokite, kad paeljos negalima pasidaryti be jai skirtos keptuvės ir griliaus, tikrai didelėje keptuvėje pavyks ne ką prasčiau, tad pradedam:

Paeljai su jūros gėrybėmis reikės (6 asmenims):

paella1


Įkaitintoje keptuvėje įpylėm alyvuogių aliejaus, sumetėm 2 vidutinio dydžio smukintus svogūnus bei 4 skilteles smulkinto česnako. Keletą minučių maišydami pakepinome.

 

 

 


paella2

Tuomet į keptuvę keliavo gabalėliais pjaustyta vištienos krūtinėlė (apie 300 gr.) ir prieskoniai (1 lauro lapas, 1 a.š. raudonėlio, keletas žiupsnių druskos)

 

 

 


paella3Apkepus keletą minučių vištieną, suvertėme po vieną raudoną ir geltoną vidutinio dydžio saldžiąją papriką.

 

 

 

 


paella4Šiek tiek pakepinus visas daržoves ir vištieną, supylėme vieną konservuotų pomidorų skardinę, stiklinę balto vyno.

Viską gerai išmaišius supylėme prieskonius paeljai (kuriuos buvome įsigiję Ispanijoje, bet galima rasti ir prieskonių parduotuvėlese) ir saują smulkintų pertražolių apšlakstytų alyvuogių aliejumi.

 

 


 

paella5Ir atėjo eilė ryžiams (ryžius taip pat pirkite specialiai paeljai, kartais jų matydavome įprastuose prekybos centruose, bet šįkart radome tik Asorti parduotuvėje, kur gali įsigyti daug skirtingų šalių pagrindinių maisto produktų, ten pat matėme ir paeljos prieskonių ir visą rinkinį paeljai ruošti). Ryžius išbėrėme į kryžiaus formą ir supylėme 1 litrą vištienos sultinio. Šiam etape kaip ir visuose svarbu gerai karts nuo karto viską išmaišyti. Ryžiai brinko apie apie 15 minučių, karts nuo karto įpildavome dar sultinio (per ta laiką supylėme dar apie 1 litrą sultinio).



paella6Kada ryžiai buvo beveik minkšti, sudėliojome jūros gėrybes: 300 gr menkės file gabaliukus, nevirtas krevetes ir midijas su geldelėmis. Dar kaitinome ant ugnies apie 10-15 minučių, kol atsivėrė geldelės, iškepė krevetės. Sultinys buvo visas susigėręs į ryžius ir išgaravęs, todėl apatinė dalis pradėjo gražiai skrusti.

 

 



paella7Na, o valgymui: užlašinome citrinos ir ilgai mėgavomės didele keptuve paeljos.

 

 

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s