48 vieta. Bulvių traškučiai

Šiandien traškučių pasirinkimas parduotuvėje gali atimti protą. Skonių įvairovė tokia besotė, kad aš elementariai pasigendu paprastų, tiesiog su druska. Taip, mes irgi žmonės ir mums būna juodų dienų, kai su gaubtuvu ant galvos eini į parduotuvę pirkti traškučių, ir ne duok dieve sutiksi kokį pažįstamą, kurį vakar peikei už tai, kad gyrėsi pietavęs Čili.

Turbūt daugelis žino, kad bulvių traškučiai buvo “išrasti“ netyčia (matyt kaip ir didžioji dalis fenomenalinių patiekalų) 19 amžiuje dėka priekabaus kliento, kuriam neįtiko įprastinis bulvių storis. Daugiau apie čipsų istoriją galit paskaityti čia.

chips1

 

Kadangi jau čipsai turi garbę puikuotis pasaulio mėgstamiausių patiekalų 50tuke ir kiekvienam pasaulio kampelyje bet kokioje maisto krautuvėj gali rasti bent kokį pakelį bulvių traškučių, norim nenorim, bet turim juos pagerbti ir mes.

Traškučiai yra absoliučiai didelis blogis ir dėl to mes nė kiek nesiginčijame, bet žmogus jau toks yra, kad retkarčiais blogio jėgos jį nugali ir pokelis čipsų atsiduria pirkinių krepšyje.

Nereiktų per daug savęs smerkti, jeigu tokie paklydimai nutinka tik retkarčiais, arba galite padaryti dar geriau, pasigaminti traškučių namuose. Ar verta? Greičiausiai, kad ne nes vietoje pakelio traškučių iš parduotuvės sugaišite gerą valandą prie orkaitės ir tik tada turėsite užkandžių filmui, kuris jau baigėsi.

Juokaujame, filmai šiais laikais nesibaigia be mūsų, nes mes juos žiūrime, kada norime, todėl ir traškučių retkarčiais pasigaminti namuose tikrai verta. O kas nemėgsta bulvių, labai patariame išbandyti burokėlių ar saldžių bulvių traškučius.

chips

Bulvių traškučiams paruošti reikės:

  • bulvių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • grūstų juodųjų pipirų

Bulves gerai nuplovėm, neskutome, nes naudojome šviežias. Supjaustėme plonais griežinėliais (jei turite pjaustykle – naudokite ją, kad visi gabalėliai būtų vienodo storio, kadangi kepant skirtingo storio – vieni degs, kiti bus neiškepę). Bulves apšlakstėm tyru alyvuogių aliejumi ir gerai sumaišėme rankomis, kad kiekviena skiltelė nebūtų sausa.

Bulvių griežinėlius išdėliojom ant kepimo popieriaus skardoje ir kepėme apie 20-25 minutes 210 laipsnių kaitros orkaitėje. Nuolat prižiūrėjom, kad mažesni gabalėliai neprisviltų (dalį ištraukiau anksčiau), didesnieji pilnai iškeptų. Kepėm, kol tapo traškūs. Ištraukus apibarstėm druska ir juodaisiais pipirais, atvėsinom ant popierinio rankšluosčio.

chips2

Burokėlių traškučiams paruošti reikės:

  • šviežių burokėlių
  • džiovintų žolelių (čiobrelio, raudonėlio)
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos

Burokėlius nulupom, supjaustėm plonais griežinėliais, taip pat gerai apšlakstėm aliejumi, išdėliojome ant kepimo popieriaus skardoje, kepėme orkaitėje apie 20-25 minutes 210 kaitros orkaitėje.

Ištraukėme, kai buvo traškūs, apibarstėme druska ir džiovintais čiobreliais bei raudonėliu, atvėsinome ant popierinio rankšluosčio.

Saldžių bulvių traškučiams pagaminti reikės:

  • saldžių bulvių
  • aliejaus
  • druskos
  • indiškų prieskonių (kario, džiovinti čili ir pan.)

Saldžias bulves nulupom, keletą minučių pamirkėme šaltame vandenyje, gerai nusausinome rankšluosčiu ir apšlakstėme tyru alyvuogių aliejumi.

Kepėme 210 kaitros orkaitėje apie 30 minučių. Iškepusius apibarstėme indiškais prieskoniais (šį kart buvo karis su čili pipirais), atvėsinom ant vienkartinio popierinio rankšluosčio.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s