Naminė duona iš kefyro

Mano silpnybė įvairiausi duonos kepiniai: duona, duonelė, duoniukai, bandelės (ne saldžios), gal dėl to, kad užminkyti tešlą yra gan paprasta, bet, kad iš jos gautųsi pakilusi, puri ir skani duonelė yra labai sunku. Tikrai ne mažai kartų teko išmesti neiškepusią, “sukritusią” ar dar kokią nenusisekusią, nevalgomą duoną, bet aš vis bandau, randu receptų, kurie mane sudomina ir bandau bandau bandau.

Mano šefų dievukas kepa duona be mielių, su natūraliu raugu iš kefyro, todėl jau kurį laiką mano tikslas iškept duoną iš kefyro. Tos “svajonių duonos” tikrai kol kas neiškepsiu, nes jis konkrečiai jos receptą tobulino keletą metų, bet šis receptas tikrai vertas pasidalijimo, kadangi labai nesudėtingas, o rezultatas tikrai stebinantis.

duona

Duonai iškepti reikės:

  • 2 puodelių raugo (raugui: 1,5 puodelio kefyro ir 1,5 puodelio miltų)
  • 3,5 puodelių miltų (ruginių, pilno grūdo kvietinių, speltos ir pan.)
  • 2 v.š. medaus
  • 1,5 a.š. druskos
  • saujos įvairių sėklų (kmynų, saulėgrąžų, moliūgo sėklų, sezamo sėklų)
  • saujos avižinių dribsnių

Pirmiausia reikia pasiruošti raugą: 1,5 puodelio miltų (maišiau itališkus kvietinius miltus duonai) ir 1,5 puodelio riebiausio kefyro gerai išmaišiau, kol masė bus lyg grietinė, supyliau į stiklainiuką, uždengiau maistine plėvele ir padariau keletą skylučių. Šį stiklainiuką laikiau 3 dienas šiltoje vietoje. Per tas dienas masėje atsirado burbuliukų ir ji “paaugo”.

Duonos užminkymas: 2 puodelius pilno grūdo kvietinių ir 1,5 puodelio ruginių miltų, saują avižinių dribsnių, įvairias sėklas, druską sumaišiau, įpyliau medaus ir supyliau kefyro raugą (iš nurodytos masės ir gavosi apie 2 puodeliai), minkiau kol tešla tapo vientisa, tuomet suformavau kepalėlį duonos, ištepiau alyvuogių aliejumi ir įdėjau į duonos kepimo formą, uždengiau ir palikau 24 valandoms. Duona dar kart pakilo.

Duonos kepimas. Duona kepiau 180 laipsnių karštyje apie 45 minutes.

duona1

Instrukcija atrodo gan ilga, bet patikėkit, tai tikrai vienas iš  lengvesnių duonos kepimo būdų, miltus galima “miksuoti” pagal taip kokius mėgstate, galima kepti tik iš kvietinių (gausis labai šviesi duona), galima naudoti speltą miltus (sveikesnis kviečių variantas), duona bus spalvingesnio skonio. Žodžiu, su duona taip yra – reikia bandyti bandyti ir bandyti.

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s