Salotos su aštunkoju

Kai už lango taip šalta ir balta, gali mintimis nusikelti į šiltus kraštus ir suvalgyti kažką, ištrauktą iš šiltos jūros kažkur už tūkstančių kilometrų. Dar smagiau tai, kad jūros gerybės tebūnie ir ne pačios puikiausios, bet jau užima vis didesnę dalį prekybos centrų žuvies skyriaus lentynų.

Įprastam prekybcentry jau galima rasti jūros šukučių, aštunkojų, krabų, kalmarų, krevečių, midijų, sepijų ir dar daug ko.  Nepulkite tie, kam pirmiausia kyla mintys apie šių produktų kokybę – taip jūsų lietuviška “bajoriška“ dešrytė yra nepralenkiama, bet deja man ji aplenkiama prekybos centre. Todėl man toks patobulintas žuvies skyrius yra didelis džiaugsmas. Šį kartą pagriebėm dalį didžiulio aštunkojo –  gavom tris riebias kojas kurias išvirus ir paskrudinus grill keptuvėje galima pasidaryti puikias salotas.

Tiesa ir tai, kad vis daugiau žmonių akių “užkliūna“ už šių produktų, bet taip ir praeina, nes nežino taip gerai ką su tuo daryti, mes savo virtuvėje dar irgi ne viską išbandę ruošti iš jūros gėrybių ir tikrai ne visada pasiseka tobulai, bet vis ieškom ir ieškom tų stebuklingų receptų, kuriais galim dalintis su jumis. Šis vienas iš tokių – priimtinas sotumą mėgstančiam lietuviui – su bulvėmis ir marinuotais agurkėliais.

 

astunkojo salotos

Salotoms paruošti reikės (4 asmenims):

  • 3-4 nedidelių bulvių
  • 5-6 marinuotų agurkėlių (karnišonų)
  • saujos svogūnų laiškų
  • poros saujų gražgarsčių
  • saujos kaparėlių
  • padažui: žalių prieskoninių žolelių (petražolių, bazilikų), aliejaus, citrinos ir česnako
  • 3 aštunkojo kojų
  • 2 š. vyno (ar ryžių) acto

Pirmiausia ruoškite aštunkojo kojas: užkaitinkite didelį puodą vandens, įpilkite vyno (mes šį kartą naudojom ryžių) acto ir kelis kartus mirkykite aštunkojo kojas, kol jos pradės “raitytis“, tada įkiškite visą gabalą į puodą ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Kai aštunkojo kojos apvirė, keletą minučių apkepėme grill keptuvėje, tačiau galima valgyti ir tik apvirtas.

Bulvių ruošimas: kai aštunkojo kojos verda, galite paruošti bulves, nulupkite, supjaustykite storesniais griežinėliais ir apvirkite kelias minutes sūdytame vandenyje. Tada nudžiovinkite ant popierinio rankšluosčio ir apkepkite aliejuje (mes kepėme aliejuje nuo ančiuvių)

Padažo paruošimas: trintuvėje sutryniau šviežio baziliko, petražolių, česnako skiltelę, įspaudžiau citrinos sulčių ir įpyliau aliejaus tiek, kiek norėjosi, kad padažas būtų skystas. Pagardinom druska ir pipirais.

Salotų paruošimas valgymui: į lėkštę sudėliojome po 4-5 gabalėlius bulvių, išilgai supjaustytus 4-5 karnišonus, uždėjome gražgarsčių, užbėrėme keletą kaparėlių, susmulkintų svogūnų laiškų, sudėjome gabalėliais supjaustytas aštunkojo kojas ir apliejome žaliuoju padažu.

astunkojo salotos1

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s