Snieginiai sausainiai

Na, ir sulaukėm sniego, vieni sakys pagaliau, kiti – turbūt susirauks, bet nori nenori, pirmasis sniegas visada nudžiugina (kol nespėja atsibosti), taigi kol dar pakili nuotaika ir tikroji žiema tik prasideda, galima ir virtuvėje gaminti snieginius sausainius. Aš juos pavadinau taip, dėl to, kad atrodo kaip padengti lengvučiu sniegu.

Tokių sausainių gavau dovanų praeitais metais šventiniu laikotarpiu ir jie paliko tikrai gerą įspūdį: išvaizdūs, minkštučiai ir primena visų mėgstamus keksiukus, tad šiemet buvo aišku, kad Kalėdoms gaminsim būtent tokias valgomas dovanėles.  O recepto ieškojau ilgai, vienur siūlė panašius, bet po poros dienų tampančius kietais, kitur – nepatiko ingridientai, o štai čia radau visiškai paprastą receptą, juo ir dalijamės su jumis.

snieginiai sausainiai1

Sausainiams paruošti reikės (60 sausainių):

  • 125 g kakavos miltelių
  • 250 g cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 250 g miltų
  • 100 ml aliejaus (naudojau rapsų)
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. tirpios kavos miltelių
  • 1/2 a.š druskos
  • 1/4 a.š. malto muskato riešuto
  • 1/4 a.š. malto cinamono
  • 200 g miltelinio cukraus

Pirmiausia viename dubenyje sumaišiau kakavą, cukrų, aliejų (naudojau virtuvinį trintuvą), tada supyliau lengvai suplaktus kiaušinius, masė tapo klampi.

Atskirai dubenyje sumaišiau sausus ingridientus: miltus, kepimo miltelius, tirpios kavos miltelius, druską, cinamoną, įtarkavau muskato riešuto.

Tuomet sausuosius ingridientus pamažu įmaišiau į kakavos, cukraus, aliejaus ir kiaušinių masę. Svarbu, kad tešla taptų tąsi, blizgi. Nenustebkit ji gausis tikrai sunkiai maišoma – tokia ir turi būti. Geriausia naudoti virtuvinį kombainą ar trintuvą, kad visi ingridientai gerai susimaišytų.

Dabar tešlą palikite bent 3 valandoms uždengtą, per tą laiką ji pakils ir taps šiek tiek orinė.

Sausainius reikės kepti 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 12 minučių.

Pasiruoškite kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, atskirai į lėkštę suberkite miltelinį cukrų ir  iš gautos tešlos šaukštelio (labai tiks apvalus šaukštelis) pagalba formuokite 1,5-2 cm skersmens rutuliukus ir meskite į miltelinį cukrų, gerai apvoliokite ir rankomis suformuokite apvalų skrituliuką. Jei norite dar mažesnių sausainėlių – formuokite iš tešlos smulkesnius sausainius. Iš nurodyto kiekio ingridientų mums iškepė virš 60 beveik 3 cm skersmens sausainių.

 

snieginiai sausainiai

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s