43 vieta. Taco su lėtai kepta jautiena

Jau rašiau savo emocijas facebook, bet siekiant apšviesti ir jus pasikartosiu kiek struktūruočiau apie savo potyrius ieškant jautienos krūtinėlės be kaulo.

Taigi, atvykstame į savo pamėgtą mėsos skyrių, kuris yra turgelyje Vilniuje Šiaurės miestelyje. Žinome, kad ten tikrai beveik visuomet yra jautienos krūtinėlės be kaulo, taigi neabejojam, kad ir ankstų šeštadienio rytą ten jos bus. Deja, kažkas prieš mus nurėžė gerą gabalą ir likusi dalis buvo mažesnė nei mes norėjome. Nenusivylėm, nes gyvename ten kur per kelias minutes galima pasiekti kelioliką parduotuvių, taigi mėsos rasim! – pasakėm sau ir čia prasidėjo įdomumai.

Pirma mūsų stotelė buvo, kur renkasi praktiški žmonės – gal praktiški ten ir renkasi, bet pasistumdžius su solidžiomis tetomis prie žalios mėsos, radome tik pjaustytą gabalais jautienos krūtinėlę  su kaulu, o ir pasirinkimas raudonos mėsos buvo labai mažas, na nieko, gi šalimais yra tai, ko tu nori!

Deja.. čia rusakalbė pardavėja puikiai tiktų Olegui į Akcento laidą mums kelias minutes aiškino, kad  jautienos krūtinėlės be kaulo NEBŪNA!!! Bet ji turi puikaus kumpio per kurį tapšnodama bandė mus suvilioti – miela ponia (nors tada galvojau kitaip – BŪNA, ir bent tiek reiktų žinoti šimtą metų pardavinėjant mėsą). Per daug nenusiminėm, sekanti stotelė bus visų mylima mama, o jeigu ir ten situacija bus ta pati, gi visagalis Kalvarkių turgus čia padės.

Mama pasiūlyti galėjo tą patį kaip ir kiti: jautienos kumpis, krūtinėlė su kaulu ir jokio išskirtinumo. Patraukėm į turgų, kol prasibrovėm pro visus vladzikus kriaušių pardavėjus su treningiukais ir susiradom žalios mėsos skyrių, abejonių nebebuvo, nu čia tai tikrai rasim! Gerų 20 prekystalių, solidžios tetos su skerdėjų kostiumais ir krūvos MĖSSSSOS. Tiesa jautienos yra gal 4-5 skyriuose, ir iš jų apie jautienos krutinėlę be kaulo girdėjusios papuolė tik dvi tetulės. Jos mums kiek ir paaiškino visą situacija, kad jautienos krūtinėlės taip niekas nepjausto, kodėl nebuvo aišku, bet galima tą padaryti iš anksto prieš dieną pranešus, net numeriuką savo įbruko, jeigu toks poreikis bus, tuomet puolė rodyti savo pardavėjų gabumus – pas mus kumpelis labai geras, sultingas ir visoks ten kitoks. Iš nevilties, kad ir kaip nenorėjom, bet būtume pasimovę, nes vilties rasti ko reik nebeturėjom, ir jau beveik suderėjom dėl kumpio gabalo, tačiau, nepamirškit, kad čia TURGUS!!! – o ten banko kortelės negirdėtas daiktas, sakėm eisim į bankomatą ir pareisim.

Išėjom į gryną orą ir lyg kažkas nušvietė, bet patraukėm ne į bankomatą, o į automobilį ir grįžom į pradinę stotelę, savo mielą skyriuką esantį Ulonų turgelyje. WUOLIAAA – kodėl mums nepasakė iškart, kad vėliau jie krūtinėlės turės, nežinau, bet atėjus pamatėm gal 5 žmonių eilę ir vieną jaučio krūtinėlės gabalą būtent tokį, kaip reiktų. Stojom į eilę ir pasinėrėm į maldas, kad tik jo niekas nenupirktų. Matyt ne veltui pasukom atgal, kažkas tą gabalą mums buvo rezervavęs, taigi eilė baigės ir savo tikslą pasiekėm, nors sugaišom gal net apie 2 valandas, bet ko nepadarysi dėl troškimų.

Gavom 1,3 kg mėsos kuriuos kepėm beveik 5 valandas ir pasidarėm nuostabius naminius TACO su plėšyta jautiena.  Receptas idealus tinginiams – paimat visą šmotą mėsos, sumaišot su krūva norimų prieskonių, įvelkat į dvejus baltinius – pirmiau kepimo popieriaus, tuomet folijos, įmetat į orkaitę ir nieko nedarot 5 valandas, skamba išties viliojančiai ar ne? Tuomet tik sugalvojate su kuo norėsite valgyti ir viskas!

Na, o apie mūsų pasirinkimą – TACO pasakyti galima tiek, kad tai vienas iš daugelio meksikietiškos virtuvės šedevrų, kuriais prekiaujama visame pasaulyje, visuose miestuose kur tik yra bent kažkokia streetfood kultūra. Pas mus ji tai pat po truputį ateina ir jau turime kelis vagonėlius, kurie renginių metu siūlo meksikietiškus užkandžius ir čia be TACO nė iš vietos.  Taigi pagerbiame dar vieną pasaulio maisto kultūros stebuklą ir žemai lenkiam savo sombrero prieš 43 vietą iš 50tuko populiariausių patiekalų.

taco

Letai kepta jautiena (7-8 asmenims):

  • 1,3 kg jautienos krūtinėlės
  • 1 a.š. džiovinto raudonėlio
  • 1 a.š. čili pipirų
  • 1 a.š. maltos kalendros
  • 2 a.š. rūkytos paprikos
  • 2 a.š. rudo cukraus
  • 2 a.š. druskos

Sumaišę visus sausus prieskonius gerai įtrinkite visas jautienos krūtinėlės puses, suvyniokite į kepimo popierių ir po to į foliją. Įdėkite į kepimo skardą ir kepkite 4-5 valandas 140 laipsnių karščio orkaitėje.

Iškepus mėsą suplėšykite, susmulkinkite patogiais valgyti gabalėliais, apliekite iš mėsos išvarvėjusiomis sultimis.

beef

Jei jau mėsai kepti nereikia jokio įdirbio ir stovėjimo prie viryklės, tai siūlom nepatingėti ir pasigaminti namines tortilijas.

Tortilijoms pasigaminti reikės (12 vnt):

  • 2 puodelių miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š druskos
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 177 ml pieno

Miltus sumaišiau su kepimo milteliais, druska ir įpylus aliejų bei pieną suminkiau tešlą, kol susijungė į vientisą masę. Tuomet ant lygaus paviršiaus karts nuo karto pabarstant miltais minkiau tešlą apie 10 minučių, kol ji tapo tąsi ir glotni.

Palikau tešlą dubenyje uždengtą švariu rankšluosčiu šiltoje vietoje apie 40 minučių. Po to paskirsčiau visą tešlą į 12 vienodų rutuliukų ir palikau uždengus dar apie 20 minučių.

Kepiau sausoje keptuvėje, iškočiojus iš vieno gabalėlio apie 15 cm skersmens paplotėlį, kiekviena pusė kepė apie 1,5-2 minutes.

Padažui paruošti reikės:

  • natūralaus riebaus jogurto (puikiai tiks graikiškas jogurtas)
  • šviežių petražolių, kalendros
  • česnako
  • druskos, juodųjų pipirų
  • citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų

Į jogurtą įmaišykite smulkintų petražolių, kalendrų, įspauskite česnako skiltelę, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Česnako, žolelių santykį dėkite pagal norą, galite naudoti kitas mėgstamas žoleles, padažas tiks gaivus, lengvas, neužgožiantis mėsos skonio.

Daržovių salsai paruošti reikės:

  • 1 agurko
  • 1/2 raudonos paprikos
  • 1 avokado
  • 1/2 mango
  • 1 mažo raudonojo svogūno
  • šviežių žolelių: petražolių, kalendros
  • citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus

Visas daržoves supjausčiau kubeliais, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, pabarsčiau smulkintų žolelių. Dėl aštrumo galima naudoti šviežią ar džiovintą čili pipirą.

Valgom taco. Šiltą tortilijos paplotėlį patepkite pasiruoštu padažu arba gvakamole / salsa verde, prikraukite jautienos, uždėkite daržovių salsos ir mėgaukitės.

taco1

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s