Braziliska juodųjų pupelių sriuba ir sūrio duona

Brazilija, kaip ir Meksika nuo Lietuvos yra nutolusios taip toli, kad apie jas žinome tiek, kad Brazilijoje geri futbolininkai, o Meksikoje aišku, kad visi geria tekilą. Tačiau neaišku kaip, bet Meksikos virtuvė pasaulyje sugebėjo rasti savo vietą ir dabar jau kiekviename didesniame mieste, net ir Lietuvoje rasime meksikietišką restoraną, tuo tarpu apie brazilišką virtuvę žinome minimaliai.

Tai yra didžiausia šalis Pietų Amerikoje, o mes nežinome nei ką jie valgo, nei ką jie geria. Toks vaizdas, kad žmonės ten sotūs futbolu ir šokiais. Labai džiugu, kad gyvename tokiu metu, kai viskuo kuo tik norime domėtis, galime pradėti tą pačią sekundę. Taigi, mes padarėme trumpą apžvalgą ir pristatome jums bent kelis prisilietimus prie Brazilijos virtuvės.

Labai džiaugiamės, kad Lietuvoje galime įsigyti prekių būdingų, tokiems tolimiems pasaulio kaimynams, kaip brazilai. Juodųjų pupelių galima rasti jau ir didžiuosiuose prekybos centruose, o tapijokų miltų – beveik kiekvienoje sveiko maisto parduotuvėje.

pupeliu sriuba1

Braziliškai juodųjų pupelių sriubai pagaminti reikės (5-6 porcijoms):

  • 1 puodelio juodųjų pupelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 žalios paprikos
  • 1 morkos
  • 1 vidutinio svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 puodelio daržovių sultinio
  • 3/4 puodelio apelsinų sulčių
  • 1/2 v.š. cukraus
  • 1/2 v.š. malto kumino
  • 1/2 v.š. džiovinto čiobrelio
  • 1/4 v.š. smulkintų gvazdikėlių
  • 1/4 v.š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 1 a.š. cinamono
  • 1/2 v.š. balto vyno acto
  • 1/2 puodelio smulkintų petražolių arba kalendrų

Iš vakaro juodąsias pupeles užmerkėm, kad virimo laikas sutrumpėtų. Taigi, kitą dieną išbrinkusias pupeles užpylėm vandeniu (kad vandens būtų apie 3 cm virš pupelių), įbėrėm druskos ir virėm ant vidutinės ugnies karts nuo karto pamaišant – virė apie 30 minučių.

Tuo tarpu įkaitintoje keptuvėje su aliejumi pakepinau smulkiai pjaustytą morką, papriką, svogūną, po 7 minučių sumečiau smulkintą česnaką ir visai primažinau kaitrą.

Kai pupelės suminkštėjo, subėriau pakepintas daržoves, sultinį, apelsinų sultis, cukrų ir visus prieskonius (kuminą, čiobrelį, gvazdikėlius, aitriąją papriką, cinamoną), ant vidutinės ugnies paviriau keletą minučių.

Tuomet 1/3 gautos sriubos atidėjau, o likusią dalį susmulkinau elektriniu trintuvu iki norimo tirštumo (nesusmulkinau iki vientisos masės), atgal sudėjau nesusmulkintą sriubos dalį, smulkintas petražoles ir ant vidutinės ugnies dar viriau apie 15 minučių.

Pabaigoje įpyliau 1/2 v.š. balto vyno acto. Prieš valgant įbarsčiau šviežių petražolių.

pupeliu sriuba

Braziliška sūrio duonelę (Pão de queijo) panorom pagaminti dėl ingridiento, kurio savo virtuvėje dar nebuvome bandę – tapijokų (tapioca) miltų. Tai miltai labiau panašūs į krakmolą nei į miltus, o pagaminti iš manijoko šakniagumbių (matyt tas pavadinimas mums nieko nesako).

cheese bread

Sūrio duoneliai pagamintis reikės (9 vidutinės duonelės):

  • 2/3 puodelio pieno
  • 1/3 puodelio aliejaus
  • 1 a.š. druskos
  • 1 kiaušinio
  • 1,5 puodelio tapijokų miltų
  • 1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio

Pirmiausia įkaitiname orkaitę iki 205 laipsnių karščio. Pasiruošiame keksiukų kepimo skardas.

Pieną, aliejų ir druską užverdame, kai pravėsta – į jį supilame miltus ir gerai išmaišome. Atskirame inde – suplakame kiaušinį ir sudedame smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį, į jį sudedame aliejaus, pieno ir miltų mišinį. Gaunasi glitni, tąsi masė, tam, kad visi ingridientai gerai susimaišytų, naudojau eletrinį plaktuvą.

Į keksiukų formeles dėjau po didelį šaukštą masės ir kepiau apie 17 minučių. Iškeptą duonelė viduje gavosi tąsi. Skani buvo tiek karšta, tiek atvėsusi.

cheese bread3

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s