Itališkas pyragas

Pyragai daugeliui pirmiausia asocijuojas su saldėsiais, aš taip pat neišimtis, o visai užsimirštam, kad įvairių kepinių tarsi pyragų galime kepti su mėsa, žuvimi, įvairias tešlos pagrindais, kurie šventiškai pjaustomi ir dalinami gali būti per įvairius šeimyninius, draugų susiėjimus.

Besidomint kitų šalių šventiniais patiekalais, aptikau itališką Velykų pyragą ir vėl su paieškomis netyčia grįžtam prie mėgstamos Italijos. Jį būtent iškepėm savo Velykų stalui, buvo įdomu pajusti tolimų kraštų šventiško maisto skonį.

italiskas pyragas

Itališko pyrago receptų yra begalė su skirtingais tešlos ruošimo būdais, įdarais ir net pavadinimais, vienur galite ieškoti ir rasti Pizza Giana, Pizza Rustica ar Torta Pasqualina. Kaip ir daugelis patiekalų toje pačioje šalyje skiriasi receptūra dėl regiono, šeimos ruošimo įpročių. Paprastai tariant man šis pyragas kiek primena prancūzišką kišą (quiche), tik pagrindas ir visa esmė – itališki sūriai ir mėsa.

italiskas pyragas1web

Taigi, ieškom parduotuvių lentynose itališkų produktų ir ruošiam savaitgalio susibūrimui naminį pyragą.

Pyrago tešlai paruošti reikės:

  • 2 puodelių miltų
  • 1/4 puodelio cukraus
  • 1/4 v.š. druskos
  • 120 g sviesto
  • 2 didelių kiaušinių

Kiaušinius išsukau su cukrumi, įmaišiau kubeliais pjaustytą kambario temperatūros sviestą, gerai viskas ištryniau iki vientisos masės, tada įsijojau miltus ir įbėriau druskos. Minkiau tešlą, kol gavosi glotni ir vientisa. Tešlą taip pat galima maišyti ir virtuviniu kombainu, jei tik turite, bus greičiau ir neišsitepliosite rankų.

Iš 2/3 tešlos iškočiojau blyną 25 cm skersmens kepimo indui, kad padengų pagindą ir visus šonus. Iš kitos dalies iškočiojau blyną, kuriuo uždengiau pyragą.

italian pie

Pyrago įdarui paruošti reikės:

  • 1 didelio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 450 g rikotos sūrio
  • 3 kiaušinių
  • 100 g Romano arba kito kietojo itališko sūrio
  • 100 g mocarelos (mozzarella) sūrio
  • 150 g prosčiuto (prosciutto) kumpio
  • 2 saujų smulkintų šviežių petražolių
  • saujos šviežių špinatų
  • grūstų juodųjų pipirų
  • 1 kiaušinio pyrago aptepimui

Smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką pakepinau aliejuje, kol tapo rusvi, palikau atvėsti.

Dideliame dubenyje sumaišiau rikotos sūrį su kiaušiniais, įmaišiau tarkuotą mocarelos, kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį, smulkintas petražoles ir špinatus. Pabaigoje įmaišiau  kepintus svogūnus, įbėriau grūstų juodųjų pipirų, viską gerai išmaišiau.

Gautą masę sudėjau ant tešlos pagrindo kepimo inde, uždengiau kitu tešlos blynu, šonus užspaudžiau, aptepiau kiaušinio plakiniu, pagardintu druskos žiupsniu.

Kepiau orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių karščio 45 minutes.

italiskas pyragas2web

Advertisements

3 komentarai apie “Itališkas pyragas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s