30 vieta. Goi cuon (summer spring rolls)

Pirmąkart šio Vietnamietiško užkandžio visai neseniai teko ragauti pas brolį, kuris išmoko jį pasigaminti būdamas komandiruotėje lenkiškam “čiop čiop“ atitikmenyje. Paragavom – patiko, bet planuose jo pasigaminti neturėjome, tačiau taip jau nutiko, kad šis parvežtas iš Lenkijos, pramanytas Vietname mums Lietuvoje tapo reikalingas įgyvendinant savo 50 populiariausių pasaulio patiekalų užduočiai. Tik dabar rašant pagalvojau, kad reikėtų parašyti į kokį populistinį elektroninį žinių portalą su nuoroda: mes kuriame 50 pilkų pasaulio maisto atspalvių, priimkite ir mus į draugiją debilų, kuriems tai rūpi. Aišku, kad mes to nedarysime – bet pasišaipyti progos nepraleisime.

Šis užkandis daugeliui mūsų šalyje sunkiai ras kelią į skrandžius, nes jo išvaizda tikrai priverčia pagalvoti apie daug dalykų – bet kai išjungi kvailas mintis ir suvoki, kad valgai tik paplotėlį iš ryžių, tai pasidaro juokinga, kai daugelis, kurie net negalės jo paiimti į rankas, kaimuose godžiai ryja vėdarus iš kiaulės žarnų, prikimštus kraujo ir tai laiko norma.

Goi cuon arba tiesiog summer spring rolls (taip įprasčiau juos vadinti ten kur susikalbama angliškai) pasaulyje paplitęs ir užsikovojo garbingą 30 vietą CNN liste kaip vienas iš patiekalų, kuris padaro nemenką įtaką žmonių mitybai.

Kaip viena mergina, pagal kurios receptą mes jį ir susisukome Lietuvoje, pasakojo – šį užkandį Vietname valgo per pietus, kaip mes tarkime valgome sumuštinius. O Goi cuon, jeigu nepameluosiu, jų kalba reiškia susuktos salotos.

Labai gaila, bet niekur Lietuvoje neradome hoisin sauce padažo, kuris kaip ir neatsiejamas nuo šio recepto. Sukomės iš padėties kaip galėdami, daug kur naudojamas tiesiog fish sauce, kurio nesunkiai rasite didesniam prekybos centre.

summer springs rolls1

Summer spring rools 4iems pasigaminti reikės:

  • 1 pakuotės ryžių lapų (10 vienetų)
  • 300 g virtų krevečių be kiauto
  • 150 g kiaulienos mentės be kaulo
  • Mėgstamos salotos
  • 50-80 g noodle makaronų
  • 1 agurko
  • Šviežios mėtos ir kalendros

Padažui pasigaminti reikės:

  • 1-2 skiltelių česnako
  • Čili pipiro pagal skonį (mes dėjome pusę)
  • Fish souce
  • Raudono vyno acto
  • Citrinos sulčių

Pirmiausia į verdanį vandenį sudedam kiaulieną ir verdame apie 15 minučių, kol išvirs. Per tą laiką galima išsigliaudyti krevetes, ar išsivirti, jeigu pirkote nevirtas. Tai pat jeigu naudosite plonus noodle makaronus, juos užtenka užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 4-5 minutes. Jeigu naudosite storesnius, išsivirkite ir juos – tą padarysite per 3-4 minutes.

Kol viskas verda, galite susipjaustyti agurką ir salotas pailgai, kad būtų patogu sukti į paplotėlį. Panašiai viskas pjaustoma jeigu ruošiamas sušis. Visi produktai, kuriuos naudosime paplotėliui turi būti atvėsinti.

Tuomet supjaustome išvirtą atvėsusią kiaulieną, jeigu norite, ir krevetes galite pjauti per pusę, pasiruošiame visus kitus ingridientus. Į didelį dubenį ar kepimo indą įsipilame šilto vandens ir ruošiamės gamybai.

Ryžių paplotėlį tiesiog pamerkiam į vandenį ir iškart ištraukiame, dedame ant lentelės ir sudedame gražiai salotas, ant jų mėtą su kalendra, šalia kiaulieną ir krevetes. Jeigu turite, galite įdėti ir laiškinio česnako. (Nereikia, kad produktai, sudėti ant lapo liptų vienas ant kito, matote nuotraukoje).

summer springs rolls summer springs rolls2Tuomet užlankstome šonus ir susukame į ritinėlį. Stengiamės susukti tvirtai, kad ritinėlis būtų standus, bet nesuplėšome.

Padažui pagaminti susismulkinam česnaką ir čilį pipirą kaip tik galime smulkiau ir metam į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pakepame 3 minutes ir supilame žuvies padažą, vyno actą ir citrinos sultis. Kadangi žuvies padažas yra labai sūrus. Mūsų proporcija buvo maždaug tokia – 1 šaukštas fish sauce, 2-3 šaukštai vyno acto ir šaukštas citrinos sulčių. Jeigu bus labai sūru, galite įdėti šaukštelį cukraus. Padažą paverdame keptuvėje 4-5 minutes ir išjungiam ugnį, tegul kiek sutirštėja.

Summer spring rolls’us galite pjauti per pusę ar į tris dalis, arba tiesiog mirkyti į padažą ir valgyti taip, jeigu susuksite gerai, neturėtų viskas kristi iš paplotėlio.

summer springs rolls3

Skanaus!

 

 

 

 

Reklama

3 komentarai apie “30 vieta. Goi cuon (summer spring rolls)

  1. Tai cia tiesiog summer rolls 🙂 kam dar tas spirng pavadinime. O hoisin padazo tikrai yra lietuvoj pirkti, bet kokiam didesniam prekybcentryje yra 😉

    Patinka

    • Sveiki,

      Juos galime rasti ir tokiu ir tokiu pavadinimu. Taip ir mums dabar pavyksta Hoisin rasti be jokių problemų, bet jeigu bandytumėt jo ieškoti 2015 kovo mėnesį kada ir buvo rašytas šis post’as tai nerastumėt niekur :).

      Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s