Itališki mėsos kukuliai meat balls su naminėmis bandelėmis

Kasdieninis maistas šeimai gali būti ir ne toks nuobodus kaip ant keptuvės keptas kotletas. Įdėjus šaukštą meilės (pomidorų tyrės pavidalu) ir viską patroškinus orkaitėje, gausime daug stipresnį skonį nei esam pratę, o jeigu dar į padažą įmaišysime pankolio, svogūno, česnako ir  šviežių rozmarinų, rezultatas bus toks džiuginantis, kad pakartoti norėsite jau artimiausią dieną.

Patys puikiai suprantate, kad skonis priklausys nuo to, kokią mėsą pasirinksite, kur ją pirksite ir kiek į ją, o tiksliau į save (nes valgysite Jūs) investuosite.  Siūlau mėsą pirkti turguje ar specializuotoje parduotuvėje, nes patirtis taip jau rodo, kad ji bent jau neištirpsta keptuvėje kaip neretai pasitaiko su prekybos centro faršu. Jeigu nepatingėsite ir nepagailėsite euro kito, paprašykite, kad norimą mėsos gabalą jums tiesiog sumaltų prie akių. Mes mėsos kukuliams jautienos faršą maišėme su liesos kiaulienos faršu per pusę.

meat balls su bandele3

Mėsos kukuliams pagaminti reikės:

  • 200 g jautienos faršo
  • 200 g kiaulienos faršo
  • 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 svogūno
  • pusės pankolio
  • 400 g pomidorų tyrės su pomidorų gabaliukais
  • šlakelio pieno
  • šaukšto džiūvesėlių
  • 20 g-30 g tarkuoto kieto sūrio (džiugas tiks idealiai)
  • druska ir pipirai

Pirmiausia galite pradėti nuo padažo, kurį pasiruošti tiks keptuvė arba puodas ir tuomet viską reikės supilti į orkaitėje kepti tinkamą indą. Susismulkinam 1 svogūną, 2 skilteles česnako ir pankolį, sumetame į keptuvę kepti. Kai svogūnai apkepa ir pankolis suminkštėja, sudedame pomidorų tyrę, pagardiname druska, pipirais ir paliekame kepti apie 7-10 minučių, tuomet jeigu norime galime dar pagardinti šviežiomis žolelėmis – čiobrelis, bazilikas, kalendra. Supilame į orkaitėje kepti skirtą indą ir einame ruošti mėsos kukulių.

Į faršą sudedame tarkuotą sūrį, rūkytos paprikos miltelius, šviežią rozmariną, tada atskirame puodelyje sumaišome džiuvesėlius su pienu, kai džiuvesėliai išbrinksta (1 minutė) sudedame į faršą. Pagal skonį beriame druskos ir pipirų,  viską gerai sumaišome. Rankomis formuojame nedidelio dydžio mėsos kukulius ir metame į keptuvę su šlakeliu aliejaus kepti.

Apkepus visus mėsos kukulius, sudedam į paruoštą pomidorų tyrės padažą ir dedam į orkaitę troškintis apie 20-30 minučių. Orkaitė įkaitinta 190 laipsniu ir pasiruošusi darbui.

 

meat balls

Apie bandeles..dabar visi jau tiek maistiškai išprusę, kad pavyzdžiui ruošiant naminius burgerius, nepatingima išsikepti ir naminių bandelių. Mes tuo irgi pamažu užsikrečiam ir ruošiam ypatingai paprastas bandeles. Nepameluosim, užtrukom pusvalandį ir ant stalo garavo šiltos ir “pasipūtusios” bandeles, kurios tikrai tinka ir pusryčiams su mėgstamu džemu ar tiesiog su gabalėliu sviesto. Receptas, rastas viename iš 2014 metų geriausio maisto tinklaraštyje (laimėjęs geriausių nuotraukų nominacijoje), paperka savo paprastumu ir gabėjimu nukelti į vaikystę. Tad, nieko nelaukiam ir nustebinam patys save..

bandelesBandelėms pagamintis reikės:

  • 250 gr. miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. druskos
  • 230 ml. pasukų
  • 56 gr. sviesto

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska, sudedame smulkintą sviestą ir rankomis sutriname sviestą, kol mišinys gaunasi trupinėliais. Tada supilamos pasukos ir gerai išminkoma iki vientisos tešlos. Ji bus tąsi ir minkšta, gan lips prie rankų, todėl naudojant šiek tiek miltų, brastant ant stalo, minkoma tešla šonus sukant link vidurio. Kai tešla jau nebelips prie rankų, suformuojame 2,5 cm aukščio blyną, iš kurio išspaudžiame apvalia forma bandeles. Jei neturite specialios formos, naudokite norimo dydžio stiklinę, mūsų bandelės buvo mažytės apie 5-6 cm skersmens.

Kepam orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių apie 10-15 minučių ant kepimo popieriaus, kol gražiai pakyla ir apskrunda.

Taip pat galima bandeles prieš kepant aptepti kiaušinio plakiniu, apibarstyti sezamo sėklomis.

bandeles1

Karamelizuoti svogūnai su figomis. Apie karamelizuotus svogūnus jau rašėme čia, tik šį kartą patobulinom juos džiovintų figų gabalėliais. Į pabaigą sumetam į karamelizuotus svogūnus smulkiai supjaustytas džiovintas figas ir dar patroškinam keletą minučių.

Valgom! Itališki mėsos kukuliai įprastai asocijuojasi su makaronais, tačiau nepralenkiami ir kaip įdaras į sumuštinius, todėl  mes šiltas bandeles per vidurį įpjovėme, pridėjome karamelizuotų svogūnų su figomis ir įmėtėm vieną mėsos kukulį. Gavosi puiki naminė, šviežia, šilta, ilga savaitgalinė vakarienė.

meats balls su bandele

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s