Jautienos karpačio (carpaccio)

Tai vienas iš tų puikių pavyzdžių, kai atsitiktinai yra sukuriami stebuklai, užkariaujantys pasaulio virtuves. Kaip kadais rašėm apie daugeliui žinomą, gandais apipintą istoriją apie puikios prancūziškos svogūnų sriubos atsiradimą. Tai šįkart trumpai papasakosime apie tai, kaip vieną nieko neišsiskiriančią dieną Italijoje Venecijoje vienos kavinukės šeimininkas sukūrė karpačio (carpaccio) receptą.

Pirmiausia – Carpaccio yra dailininkas o sąsajų su visiems žinomu žalios jautienos receptu jis turi tokių, kad jo darbuose dominuoja raudona ir balta spalvos.  Šioje istorijoje dominuoja daug gražių itališkų vardų ir pavardžių, bet papasakosime tiek, kad vieną dieną į Harry’s barą užklydo mergina, kuri gavo daktaro paliepimą valgyti žalią mėsą, kad stiprintų organizmą. Virtuvės šefui reikėjo suktis iš padėties ir jam gimė nuostabus receptas su žalia jautieną, kuris taip patiko damai, kad ji kaip mat pasiteiravo šio virtuvės šedevro pavadinimo. Tuomet šefui – tos kavinės savininkui tiesiog užkliuvo ant sienos Carpaccio paveikslas ir jis savo šedevrą pavadino taip. Pasirodo visi atsitiktinumai turi šiokius tokius paaiškinimus, o gal ir pramanus…

jautienos carpaccio

Šiandien carpaccio yra jau nebūtinai žalios jautienos patiekalas. Tai gali būti ir raudona žuvis: tunas ar lašiša, žvėriena: elniena ar kita raudona mėsa, svarbu, kad tai žalios (neapdirbtos) mėsos ar žuvies užkandis, supjaustytas plonyčiais, o dažnai ir peršviečiamais gabalėliais.

Jautienos karpačio (carpaccio) receptui būdingas šaltas majonezo pagrindo padažas su alyvuogių aliejumi, kietasis sūris, kai kur galima sutikti ir kaparėlius.

Jautienos užkandžiui paruošti reikės:

  • jautienos išpjovos
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • tyro alyvuogių aliejaus
  • balzaminio acto
  • citrinos
  • kaparėlių

Svarbiausia naudokite kokybiškos jautienos išpjovos gabalėlį, suformuokite cilindro formos nestorą gabalėlį, kurį iš visų pusių apkepkite karštoje karštoje kaptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepkite vos kelias minutes, tuomet apibarstykite druska ir juodaisiais grūstais pipirais.

Gerai atvėsus apkeptai jautienai, aštriu peiliu supjaustykite norimo storio gabalėliais (mums patinka, kai gabalėliai nėra peršviešiami ir trūpantys). Išdėliokite jautieną lėkštėje, apliekite paruoštu padažu iš alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto, druskos ir juodųjų pipirų. Užmeskite keletą kaparėlių, kietojo sūrio drožlių, apšlakstykite citrinos sultimis ir tobulas karpačio (carpaccio) paruoštas.

Galima ruošti ir iš visai žalio (nekepto) gabalėlio jautienos, tuomet prieš pjaustant įvyniokite į maistinę plėvelę ir pašaldykite šaldytuve, kad būtų lengviau supjaustyti plonais gabalėliais.

jautienos carpaccio1

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s