Prancūziška svogūnų sriuba

Man prie šios sriubos pavadinimo geriausiai atitiktų kažkas panašaus, kaip sriuba iš kirvio, kaip ten mėgdavo sakyti mūsų močiutės, ir iš ties, tai tik dar kartą patvirtina, kad dažnai geriausi dalykai nutinka netikėtai.

Manau, jeigu domėjotės bent kiek šios sriubos atsiradimo istorija, tikrai radote mitą ar tikrovę – kad ji buvo sukurta karaliaus virėjo, kai per karą ar rūmų maištą, karaliui teko bėgti iš savo pilies ir slėptis kažkur tai ūkiniuose pastatuose, kadangi tuomet karaliai buvo ne itin nagingi, nieko nuostabaus, kad jis pirmu taikiniu pasiemė savo virtuvės šefą, kad šis pasirūpintų jo skrandžiu.

Taigi šefui kilo nemenka užduotis, kaip iš kirvio – šiuo atveju pintinės svogūnų, nugerto šampano butelio ir sužiedėjusiuos duonos įsiteikti karaliui. Galiu garantuoti, kad gamindamas, jis nė nenutuokė, kokį šedevrą jam pavyks sukurti ir, kad tokie kaip aš, o gal ir kaip Jūs, iki šiandien liksime sužavėti.

Jeigu jūs prieš savaitgalio pietus turite laisvas tris valandas išsivirti naminiam sultiniui, spaudžiu jums dešinę ir lenkiu galvą. Aš tiek laiko neturiu, todėl suktis reikia greičiau. Nusipirkome parduotuvėje vieno iš brangiausių jautienos sultinių – na jeigu tiesiai šviesiai nemanau, kad vertėjo, stebuklų jame nebuvo.

svogunu sriuba

Svogūnų sriubai paruošti reikės:

  • 8-10 svogūnų (gali būti dalis mėlynų, dalis baltų, čia jau kaip tik norite)
  • 50 gramų sviesto
  • Šampano arba balto vyno
  • Raudono vyno arba raudono vyno acto
  • 1 litro jautienos sultinio
  • Prancūziško batono (bagetės)
  • Rudojo cukraus
  • 2 šauktų miltų
  • Druskos ir pipirų
  • Idealiausiai tiks comte sūris, bet tiks ir kas nors kitko, jeigu tokio po ranka nepasitaikys

Taigi, pražiai išbandymas mūsų peiliui ir akims, patarčiau peilį prieš tai gerai pasigaląsti, na o jau nuo ašarų kas padės, tai nežinau. Yra daug mitų, kad nereik kvėpuoti per nosį, nemirksėti ar dar nedaryti to ir ano, bet man tai panašu, kad viskas nuo nuotaikos, kartais verkiu, o kartais ne.

Suspjaustome visus svogūnus per pusę ir tuomet jau pjaustome griežinėliais. Pasiruošiam didelį puodą arba keptuvę (kaip kam patinka labiau) ir įpilame šiek tiek aliejaus, ant kurio uždedame sviestą. Palaukiame kol ištirps, primažiname ugnį ir sudedam svogūnus – kepti svogūnus reikės apie 20-30 minučių ant lėtos ugnies ir būtinai stebėti akylai, kad nesusviltų. Jeigu kepėme svogūnus keptuvėje, vėliau vis tiek viską reikės permesti į puodą. Svogūnams suminkštėjus ir įgavus gražią auksinę spalvą, įpilame apie 50-80 ml sauso šampano arba balto vyno ir palaukiam, kol išgaruos. Tuomet įdedame du šaukštus miltų ir pakepame kelias minutes, sudedame rudąjį cukrų. Kai cukrus ištirpsta ir karamelizuojasi, supilame sultinį ir įpilame tris šauktus raudono vyno arba šlakelį raudono vyno acto. Viską paliekame virti apie 10 – 15 minučių.

Per tą laiką orkaitėje apsikepiname griežinėliais supjaustyto prancūziško batono su užtarkuotu mėgstamu sūriu.

Patiekiame taip – į sriubos lėkštę įdedame pakeptą batoną ir ant viršaus pilame sriubą, jeigu norite padaryti įmantriau, įpilkite sriubą į molinį ar keramikinį indelį ant viršaus uždėkite batono riekelę, gausiai uždėkite sūrio – pašaukite viską į orkaitę kelioms minutėms, kol sūris gražiai apkeps ir padarys plutelę virš sriubos.

Skanaus.

svogunu sriuba1

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s