Baklava

Turkišką desertą baklavą daugelis ragavę ir įpratę matyti lyg pyragą, supjaustytą rombais ar kvadratukais, tačiau man, beieškant kaip jį pagaminti, užkliuvo už akių “rolled baklava“, kuri šiek tiek priminė graikišką desertą kataifi, kurio pasigaminti be specialiai plonais it siūlais supjaustytos filo tešlos pagaminti neįmanoma. Desertas tikrai sotus vardant riešutų ir sviesto, saldus ir lipnus dėl cukraus ir medaus sirupo ir kaip priklauso tikram desertui – kaloringas.

Baklava

 

Baklavai paruošti reikės:

  • 12 filo tešlos lapų
  • 1/2 puodelio ištirpinto sviesto
  • 1 puodelio smulkintų migdolų ir graikinių riešutų
  • 1 šaukštelio cinamono

Medaus ir cukraus sirupui paruošti reikės:

  • 1 puodelio cukraus
  • 1 puodelio vandens
  • 1,5 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  •  2 cinamono lazdelių

baklava1Filo tešlos lapą tepame tirpintu sviestu (taip sluoksniuojame 3 tešlos lapus), ant trečiojo patepto sviestu, pabarstome riešutu mišiniu (nereikia pridėti labai daug riešutų), tuomet uždėti 4 lapą, patepti sviestu ir susukti, užlenkiant šoninius kraštus po 1 cm., į ritinėlį. Gautą ritinėlį supjaustyti į gabalėlius po 5 cm. Susuktos baklavos gabalėlius sudėti į gilią skardą ant kepimo popierius vieną prie kito.

Iš 12 lapų gavosi 3 ritiniai, o iš vieno ritinio apie 7 baklavos gabalėlius. Baklavą kepti orkaitėje, įkaitintoje apie 180 laipsnių apie 1 val. – 1 val. 15 minučių.

Kol baklava orkaitėje, pasiruoškite medaus ir cukraus sirupą. Giliame priekaistuvyje ištirpinti cukrų vandenyje, įspausti citrinos sultis, įmesti cinamono lazdeles, kaitinti ant mažos ugnies, kol cukrus visai ištirpsta, tuomet sudėti medų ir gerai išmaišyti. Palikti, kad sirupas atvėstų.

Iškepę baklavos ritinėliai tampą traškūs ir rusvi, leiskite apie 10 minučių atvėsti ir apliekite medaus ir cukraus sirupu apie tris ketvirtadalius ritinėlio, apie 30 minučių palikti, kad įsigertų sirupas.

 

Reklama

2 komentarai apie “Baklava

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s