31 vieta. Parmos kumpis

Pirma mintis, kuri kilo norint papasakoti apie itališką Parmos kumpį buvo vaizdas vienos iš pirmųjų serialo Sopranai serijų scenų, kai Polis (Tonio parankinis) ateina į kepyklėlę ar tai parduotuvę nusipirkti kavos ir mato ten pristatytą krūvą espresso kavos aparatų, tuomet atsisuka į vieną iš savo bendrų ir klausia: taigi, tai yra mūsų, o ar kas nors bent jau moka mums už tai?  Bendras pakraipo galvą, nežinodamas, ką atsakyti, o Polis už striukės užsikiša vieną iš aparatų ir išeina.

Tiesa, kad italai nėra pirmieji, kurie pagamino makaronus, nėra pirmieji, kurie užaugino ryžius, bet kažkokiu magišku būdu sugebėjo perimti, tai kas geriausia, pridėti savęs ir viską iškelti kaip savo Itališką virtuvę. Supratę, kad juos pradeda kopijuoti, visi po truputį pradėjo saugoti, tai, kas bent iš dalies priklauso jiems.

Tas pats yra ir su Parmos kumpiu – tikro Parmos kumpio gamyba yra labai sudėtinga, labai ilgai trunkanti ir galima gaminti tik puikiai tinkančiam tame klimate ir griežtai prižiūrima baltachalačių tarnybų.  Nepulsiu pasakoti visų procesų, nes tai užtruktų tikrai ilgai, paminėsiu tik tiek, kad tikras Parmos kumpis gaminamas tik iš galinių tam tikros veislės kiaulės kojų  – tam tikri Italijos regionai turi teisę gaminti atitinkamą kiekį parmos kumpio  ir pardavinėti. Kiek griežtai toks procesas gali būti kontroliuojamas pietuose, sunku pasakyti.

Parmos kumpis pradėtas gaminti prieš daugiau nei 2000 metų –  pjaustomas kuo ploniau ir pagrinde buvo siūlytas valgyti su figomis ir melionu (tikrai neapsakomai skanu), vėliau pradėtas dėti ant sumuštinių, picų ir dar kur papuola.

Šiandien šio kumpio rasite visame pasaulyje daugelyje didesnių prekybos centrų, net ir mūsų didieji prekybos centrai jaučia vartotojų pokyčius ir siūlo vietoje pjaustyto parmos kumpio – procedūra dažnai gali atlikti ir prie jūsų akių

O mūsų bandymas – parmos kumpį panaudoti ne kaip visada įprastai ir kaip skaniausiai, tiesiog mėgautis plonais gabalėliais, o paruošti salotas su keptais persikais, įkvėpimas paimtas iš Jamie Oliver.

salotos su parma

Salotoms pagaminti reikės:

  • parmos kumpio
  • persikų
  • rukolos
  • fetos arba macorelos sūrio
  • alyvuogių aliejaus
  • citrinos sulčių

Persikus, perpjautus per puse, o didesnius, supjaustytus į ketvirčius, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti orkaitėje apie 10-15 minučių 180 laipsnių temperatūroje (kepimo laikas priklauso nuo persikų prinokimo). Kai persikai atvės, ruošti salotas: į lėkštę dėliojant persikus, susmulkinti fetos ar macorelos sūrio, rukolos ir ant viršaus – svarbiausio ingridiento – parmos kumpio. Salotas apšlakstyti aliejumi ir keliais lašais citrinos sulčių.

Daugiau apie 50 geriausių pasaulyje patiekalų

 

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s