Gvakamole ir sumuštinis

Gvakamole visiems asocijuojas su Meksika, nieko nuostabaus, juk meksikiečiai apsivertę avokadais (turbūt beveik tiek pat išaugina avokadų kiek kitos avokadų augintojų šalys kartu sudėjus), todėl suprantama, kad jie sugebėjo sugalvoti šį padažą, tinkanti tiek prie mėsos, tiek prie kukurūzų traškučių.

Lietuvaičiai palyginus neseniai pradėjo pažinti avokadus ir nežinant kaip jį skaniai naudoti, stebina, subtilaus skonio padažas. O kaip kitaip, nes daug kur avokadą naudoja salotose neprinokusį, kietą, kuris sprangus ir beskonis, arba pamiršta išlaikyti avokadiškai žalios spalvos ir leidžia jam pajuoduoti. Pagrindinę taisyklę, kurią išmokau virtuvėje aš –  avokadas ir citrinos sultys neatsiejami produktai. Nors daug kas raukosi, kad avokadas taps rūgštūs, netiesa, pirmiausia valgom akimis ir visai skrandžio nesužadinsime su pajuodavusio avokodo gabaliukais.

Gvakamole pagaminti pavyks tik tada, jei naudosite labai labai prinokusius, minkštus avokadus. Patikrinimui – jei nepavyks suspaudus rankomis išimti kaulo (nenaudojant peilio), tai gvakamolės geriau nepradėkite gaminti.

Pas mus gvakamolė puikiai pasitarnauja gardinant įvairius sumuštinius.

Gvakamolei pagaminti reikės:

  • 1-2 skiltelių česnako
  • 2 prinokusių avokadų
  • pusės vidutinio dydžio svogūno
  • pusės aitrios paprikos (jeigu mėgstate aštriau)
  • gero alyvuogių aliejaus
  • šlakelio citrinos sulčių
  • 1 mažo pomidoro
  • druskos ir pipirų

Pomidorą nuplikome karštu vandeniu, kad lengviau nuluptume odelę. Lengviausia gvakamolę padaryti su blenderiu, tad paimam indą, į jį metame česnaką, svogūną, jeigu norime, pridedam aitrios paprikos. Tuomet sudedame prinokūsius avokadus, užpilame citrinos sulčių ir viską susmulkiname.

Susmulkinus visus ingridientus, supilame alyvuogių aliejų (pagal skonį, nuo ketvirtadalio iki pusės stiklinės, tuomet vėl viską gerai sumaišome blenderiu ir paskaninam druska ir pipirais).

Galima valgyti iškart arba kelias dienas laikyti šaldytuve. Labai skanu su vištiena, krevetėmis, tepant ant itališkos ar prancūziškos šviesios duonos tai pat su kukurūzų traškučiais.

gvakamole

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s