Cezario salotos

Cezario salotos yra vienas iš tų patiekalų, kurį galima sutikti turbūt visame pasaulyje kas trečioje kavinėje, aišku, kad toks dažnumas nori nenori pagimdo daug nuokrypių nuo teisingo kelio.

Man cezario salotos yra labai geras orientyras, suvokti kur papuoliau. Jeigu atėjote į kavinę pirmą kartą, jeigu taip yra, kad einate pro staliukus, norom ar nenorom akys kryps už patiekalų, stovinčių ant jų. Jeigu ten pamatėte cezario salotas, pagal tai, kaip jos padarytos galime spręsti apie visą virtuvę.

Daug dalykų galima atleisti ir pakeisti, tikrai ne pats blogiausias dalykas yra vyšniniai pomidorai ar iceberg‘o salota vietoj įprastos ten turėsiančios būti Romaninės ir užpilas gali būti visoks, svarbu, kad bent jau būtų ne iš parduotuvės atitemptas, bet dievaži, (nemėgstu tokių išsireiškimų) jeigu užsisakius Cezario salotas ir padavėjai jas atnešus pamatysite, kad ten yra pekino kopūsto, maloniai paprašykite per naują atnešti meniu, tada jeigu po ranka turite ugnies, išsitraukite žiebtuvėlį ar degtukus ir galite tiesiai prie jos akių padegti meniu kampą ir leisti jam susmilkti jos akyse. Tai tikrai nebus nusikaltimas, galiu jums garantuoti – tas meniu – šūdo vertas.

Ne daug blogesnių dalykų galima padaryti virtuvėje negu pridėti pekino kopūsto į Cezario salotas (esu matęs tokių ne kartą) ar bent jau jeigu bandai išpešt kiekvieną centą iš savo lankytojo, pavadink jas kaip nors kitaip.

Kaip jau supratote, mes taip įsidirbinėti sau neleisime ir pagaminsime tai, kas įprasta.

Cezario salotose visa gudrybė – padaže.

cezario padazas

Padažui paruošti reikės :

  • 1-2 skiltelių česnako
  • šaukšto citrinos sulčių
  • druskos ir pipirų
  • 1 kiaušinio trynio
  • 3-4 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1/4  stiklinės kietojo sūrio (naudojome džiugą)
  • 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 2-3 ančiuviai
  • 1-2 šaukšteliai dižono garstyčių (neturėjom šių, tad naudojome angliškas)

Giliam dubeny turi būti patogu maišyti visus ingidientus. Pirmas eina susmulkintas arba sutraiškytas česnakas ir smulkiai supjaustyti ančiuviai. Viską pagardiname žiupsneliu druskos, tik nepersitengiam, nes ančiuviai iš savęs būna sūrūs.  Toliau keliauja garstyčios ir vorčesterio padažas. Viską maišome ir įspaudžiam citrinos sulčių, iš paskos metame ir kiaušinio trynį. Gerai išmaišome ir pradedame pilti aliejų, pilame po truputį, nuolatos maišydami. Pabaigai sudedame sūrį ir pipirus.

Tie, kas esate namie gaminę majonezą, padažą pasigaminti bus paprasta, nes šis vienas iš dažniausiai naudojamų cezario salotų padažų yra naminio majonezo pagrindu.

Salotoms pagaminti reikės:

  • Romaninės salotos
  • Krutonų (šviesios duonos skrebučių)
  • Vištienos (tinka ir lašiša, krevetės)
  • Padažo

Didžiausias darbas padarytas, kai padažas yra pabaigtas, į tą patį dubenį su padažu suberkite skrebučius ir pakratykite, kad visi jie apsivoliotų padaže. Salotų lapus suplėšome į vidutinio dydžio gabalėlius, ant viršaus suberiame padaže išmirkusius skrebučius ir ant viršaus uždedame keptą vištieną.

Vištieną išsikepkite štai tokiu būdu: vištienos krūtinėlę pasidėkite ant kepimo popieriaus, gausiai apibarstykite maltu kuminu, druska, juodais pipirais, rūkytos paprikos milteliais, uždenkite tuo pačiu kepimo popieriumi ir gerai “įdaužykite” prieskonius pvz. kočelu (ne su mėsos mušimo įrankiu su dantukais – nes suplėšysite popierių), tuomet įkaitinę labai gerai keptuvę su keliais šlakeliais aliejaus kepinkite krūtinėlę iš abiejų pusių apie 5-8  minutes. Kadangi gerai įmušėte prieskonius – krūtinėlė greituoju būdu įsimarinavo ir buvo plonesnė, todėl iškepti turėtų gan greitai, per 10-15 minučių. Iškepę vištieną neskubėkite pjaustyti, kelias minutes palikite atvėsti, turėtų gautis išorė traški ir apkepus, o viduje sultinga.

 

cezario salotos

Advertisements

3 komentarai apie “Cezario salotos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s