Pesto

Kaip vienas žymus žmogus yra pasakęs, jeigu manai, kad maži dalykai nieko nekeičia – tai pabandyk miegoti su uodu viename kambaryje. Šis posakis čia tinka labiausiai, nes dažniausiai padažams namuose skiriamas menkiausias dėmesys ir beveik visi be išimties mieliau šluoja juos iš lentynų prekybos centruose nei rankomis minko savo virtuvėse.

Toli pavyzdžių ieškot nereikia, manau, visiems skaniau sultys, spaustos namuose nei pirktos prekybos centre, o ką jau kalbėti apie močiutės ar mamos išvirtą uogienę… Mielieji, su padažais prie maisto yra lygiai tas pats – parduotuvė – vieta, kur iš jų bando uždirbti didelių gamyklų išpampę savininkai. Mūsų tikslas – skiepyti jums norą praleisti kelias minutes virtuvėje tam, kuo vėliau galėsite puikuotis prieš ką tik panorėsite. Pažadam.

Ar verta? Tik pagalvokite, sumetate į trintuvę česnaką – turbūt nutuokiate kaip kvepia traiškomas česnakas… o kai visa tai sumaišoma su kvapniais riešutais, o vėliau su bazilikais – kai ne tik virtuvė, bet ir visi namai pakvimpa vasariškais malonumais. Mintys paskęsta malonumuose, o didžiausia kančia lieka gomūriui kęsti tas minutes, kol padažas yra gaminamas.

Pesto paruošti paprasta, vos keli ingridientai, kelios minutės ir galime mėgautis nuostabiu priedu prie salotų, makaronų, žuvies ar keptos itališkos duonos gabalėlio.

pesto

Mes pagaminome originalų receptą, kurio sudedamos dalys nekinta šimtus metų. Nors per tiek laiko pesto atmainų šiandien yra begalės. Pagrindinis dalykas yra geras alyvuogių aliejus, riešutai (tinka bet kokie), sūris (brandintas, su stipriu skoniu) ir šviežios žolelės. Kiti, kad pesto nebūtų riebus, vietoje aliejaus naudoja riccotos sūrį.

Tikram pesto pagaminti reikės:

  • 300-400 gr. šviežių bazilikų
  • Pusės puodelio kedrinių pinijų riešutų
  • Pusės puodelio gero alyvuogių aliejaus
  • Pusės puodelio tarkuoto permezano sūrio
  • 1-2 skiltelių česnako
  • Pagal skonį druskos ir pipirų

pesto1Paisant istorijos reikėtų visa tai traiškyti ir maišyti grūstuvėje, jeigu jos neturit, tiks ir blenderis ar virtuvės kombainas. Pirmas „eina“ česnakas, susmulkinus jį, metame kedrines pinijas ir viską traiškome, kol gauname vientisą masę, tuomet sumetame visus bazilikus, galime kiek pasmulkinti lapus, jeigu traiškysime grūstuvėje.

Kai bazilikai visiškai susimaišo su česnaku ir pinijomis, eilė ateina aliejui, pilame aliejų ir viską maišome, pagardiname druska ir pipirais, sudedame tarkuotą sūrį. Paskutinį kartą viską gerai sumaišome, galime valgyti iškart arba padėti į šaldytuvą, kad kvapas ir skonis sustiprėtų.

Skanaus

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s