Risotto – Daugiaryžis

Rissoto 2

Mano meilę Italijos virtuvei sunku ir paaiškinti, niekaip negaliu nustoti žavėtis kaip genialumas gimsta paprastume.

Geriausi itališki valgiai ar desertai paruošiami akimirksniu tačiau skonio pojūčiai išlieka labai ilgai. Risotto arba lietuviškai tiesiog daugiaryžis yra vienas iš mano pirmųjų itališkų atradimų, kuris vis dar yra vienas iš mėgemiausių mano patiekalų vėsoka pavasario, rudenio vakarą ar šaltą žiemą. Viso labo kelios sudedamosios dalys ir geras pusvalandis virtuvėje leis mėgautis ir nustebins visus pirmąkart pabandžiusius.

Keli patarimai: kuo geresnis sultinys (idealu, jeigu naminis, bet jeigu jūs, kaip ir aš dažniausiai neturintis laiko sultiniui virti 3 valandų, tuomet rinkitės kuo geresnį parduodamą parduotuvėje. Daržovių arba vištienos sultinys, jeigu valgysite risotto su jūros gėrybėmis arba daržovėmis (pvz. moliūgu), jautienos sultinio reiktų, jeigu valgysite su grybais, žvėriena ar dar kuo sočiau.
Rinkitės kokybiškus risotto ryžius, parduotuvėje nesunkiai rasite ryžiu su užrašu “rissoto” (mažesni ir apvalesni nei mums įprasti ryžiai), jeigu dar turėsite šlakelį vyno, bus idealu. Vynas labiau tinka tinka sausas baltas, bet griežtų taisyklių nėra.

Risotto su jūros gėrybėmis reikės (3 – 4 amenims)

  •  1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  •  200 gr. risotto ryžių
  •  1 litro daržovių ar vištienos sultinio
  • 100 ml. baltojo sauso vyno
  • 400 gr. jūros gėrybių (krevečių, midijų)
  • 120 gr. kietojo sūrio
  • Druskos, juodųjų pipirų, alyvuogių aliejaus

1 susmulkintą svogūną su 1 skiltele česnako pakepinti nemažame kiekyje alyvuogių aliejuje giliame puode (apie 2 min.), sudėti risotto ryžius ir dar kelias minutes pakepinti. Įberti žiupsnelį druskos ir pipirų. Įpilti 30 gr. vandens ir apie tiek pat balto vyno, vandeniui išgarvus, pradėti pilti daržovių arba vištienos sultinį, tą reikia daryti 20 minučių, po vieną, du samčius, pastebėjus, kada ryžiai sugeria sultinį (apytiksliai kas dvi minutes). 17 virimo minutę sudėti jūros gerybes. 20-ąją minutę nukelti nuo ugnies ir sudėti tarkuotą kietąjį sūrių (100 gr.). Uždengus puodą palikti pastovėti 3 – 5 minutėms. Patiekiant galima užbarstyti tarkuoto kietojo sūrio ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

Rissoto

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s