Prancūziški canapes Londone emigrantų rankomis

Canapes - Surio sausainukas

Studentei, kaip ir daugeliui dorų Lietuvos studentų vasaros metu kilo noras „padirbėti“ užsienyje. Mane tikrų tikriausiai užkrėtė kitų grupiokų, pažįstamų kalbos ankstyvą pavasarį jau apie planuojamas keliones išvykti vasarai į Graikijos viešbutį, Anglijos, Airijos fabriką ir pan. Be didelių paruošiamųjų darbų, darbo ieškojimo iš anksto, susipažinimo su apylinkėmis, tik su naivumo doze ir dideliu lagaminu, prikimštu cigarečių blokais, lietuviška dešra ir duona (nes „visi“ taip darė) mes dviese išvykome į Londoną.

Nežinau kaip pavadinti šį džiaugsmą, bet po keletos savaičių praleistų svečioj šalyje, patekau į tikro prancūzo įkurtą virtuvę Londone, gaminančio vieno kąsnio sumuštinius – canapes. Darbą radau paprastuoju būdu – įsiregistravau į vieną iš įdarbinimo įmonių, kurie suranda darbus viešbučiuose ar virtuvėje, po pragariškos dienos 5 žvaigždučių viešbutyje tvarkant prabangius kambarius, man pasisekė – po kelių dienų su penkių merginų grupe nuvykome į canapes gamybos virtuvę.

Tas laikas praleistas profesionalioje virtuvėje su nuostabiais virtuvės šefais paliko didelį įspūdį ir suteikė daug naudingų žinių apie iki to laiko ne daug žinomą sritį – furšetų, pokylių maisto ruošimą. Kokybiški maisto produktai, reikalingi mažiau ar daugiau gurmaniškų canapes ruošimui, iki to laiko Lietuvoje nematytas cream cheese, visiškai tada lietuvių virtuvėje nepopuliarūs saulėje džiovinti pomidorai, visai tai tapo mano darbo įrankiais ir taip gimdavo prabangūs, didelio kruopštumo reikalaujantys vieno kąsnio sumuštiniai Londono serų ir damų pokyliuose, verslo, politikų priėmimuose užkandžiai prie gėrimų arba angliškos arbatėlės.
Po tokio darbo virtuvėje išsinešiau nemažą bagažą žinių apie maisto produktų laikymą, canapes receptų (jų ir neatskleidžiu niekam kitam) ir idėjų, todėl dažnai švenčių, vakarėlių metu mėgstu užkandžius: mažus, subtilius, gurmaniškus vieno kąsnio sumuštinius.

Vienas iš mano mėgstamiausių – sūrio sausainėlis su karamelizuotas svogūnais. Jei nemėgstate užtrukti virtuvėje, tuomet puikiai tiks pirkti sūrio sausainiai ar krekeriai, bet aš siūlau pasigaminti tokius.. Sūrio sausainių receptą radau viename blog‘e.

Sūrio sausainėliams reikės:

  •  100 gr. kietojo sūrio (naudoju lietuviškus „Džiugą“, „Parnidžio“ ar „Jubiliejinį)
  •  100 gr. fermentinio sūrio
  •  1 kupinas arbatinis šaukštelis rūkytos paprikos miltelių (perku parduotuvėje “Aliejus”)
  •  100 gr. sviesto
  •  100 gr. miltų

Sausainiai paruošiami sutarkuojant sūrį, sviestą, įmaišant miltus, sumaišytus su rūkytos paprikos milteliais. Minkoma, kol gaunasi vientisa masė, suvyniojus į maistinę plėvelę, palikti masę šaldytuve valandai. Sausainius formavau iš iškočiotos tešlos apvalius ir kepiau ant kepimo popieriaus orkaitėje, įkaitintoje apie 180 laipsnių 10 minučių.

Karamelizuotiems svogūnams:

  •  1 didelis svogūnas
  •  1 vidutinis raudonasis svogūnas
  •  Druska, rudasis cukrus, balzaminis actas
  •  Aliejus, sviestas

Svogūnus, supjaustytus plonais, dailiais griežinėliais, kepinau keptuvėje ant aliejaus ir sviesto minimalia kaitra nuolat maišydama, kol jie suminkštėjo ir gražiai pageltonavo. Tuomet pabarsčiau druska, pipirais, ruduo cukrumi, kuris virto lengva karamele ir visi svogūnai gražiais parudavo. Kad nebūtų saldu apšlaksčiau balzaminiu actu.
Kada sausainėliai ir svogūnai atvėso, ant sausainių formavau svogūnų bokštelius ir dekorvarau kietojo sūrio “bure”.

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s