Mano storas, graikiškas, sotus mergvakaris Kretoje ir Kalitsounia pyragėliai Lietuvoje

Jei lankantis Kretoje, pritrūktų idėjų, ką aplankyti, kad pajustumėte tikrą kretietišką dvasią, siūlau Vamos village.

Šiame tradiciniame Kretos miestelyje rasite daug istorija dvelkiančių įvairių pastatų ir gatvelėse pajusite senųjų gyventojų autentišką dvasią, bet jei norėtumėte iš arčiau prisiliesti prie graikiško maisto, nepagailėkite laiko kelias valandas trunkančiai maisto pamokai ir apsivalgykite iki soties tradicinių kretietiškų patiekalų.

Picture 1231Picture 1250

Tad viskas nuo pradžių.. Vamos lankiausi ne tik dėl šio miestelio autentiškumo, mano artimiausiosios žinodamos mano aistrą maistui, surengė mergvakario staigmeną, kurios metu susipažinome su profesionale virėja graike, su kuria kartu paslaptimi apgaubtame kiemelyje, lauko virtuvėje ruošėme ir skanavome vietinius patiekalus.

Nors karštai tvankią dieną turbūt būtų sudėtinga pagalvoti apie maisto ruošimą, kepimą, virimą,  tačiau graikiška nuotaika neskubėti, graikiško akcento angliakalbė virėja ir gaivinančių molinių sienų dvasia užburė.

Virėja Koula tą dieną pamoką vedė mums keturioms ir jaunai amerikiečių šeimai, pradėdama nuo pasakojimų apie Kretos gamtą ir jos gerybes, kurios naudojamos patiekaluose, vaišindama rake ir įtraukdama visus į maisto gamybą.

Virtuvėje mūsų jau laukė paruošti visi produktai numatytiems patiekalams ruošti, todėl kibome į darbus, gavome užduotis pjaustyti, tarkuoti, lupti. Koula vaizdžiai pasakojo apie patieklų ruošimo ypatumus, kilmę, domėjosi mūsų maisto kultūra, bandėmė atrasti panašumų tarp lietuviškų čeburėkų ir Kalitsounia pies (graikiškų pyragėlių), balandėlių ir dolmades(vynuogių lapai su ryžiais).Graikų virtuvė artima daugeliui Viduržemio jūros ir Balkanų šalių virtuvės ypatumams: užkandžiai iš trapios tešlos su įvairiais priedais, įvairūs daržovių  patiekalai, garnyrai, desertai su riešutais, medumi, taip būdingi ir Turkijos virtuvėje.

Išvada viena ir ta pati galiojanti daugelyje virtuvių – kur švieži ir kokybiški produktai, ten bus ir skanūs patiekalai. Per kelias valandas paruošėme beveik 5-6 patiekalus ir po gerų keletos valandų pietavome prie ilgo stalo saulutės atokaitoje, gaivindamiese šaltu naminiu vynu (neribotu kiekiu).

Kas man paliko didžiausią įspūdį? Tzadziki, kurį ir dabar gaminu kaip priedą prie salotų, mėsos patiekalų, naminių hamburgerių. Kalitsounia pies (pyragėliai su sūriu ir mėtomis), puikus užkandis tiek šaltas ar karštas mėgstantiems pyragaičius, kuriuos lengvai galima padaryti saldžius ar sūrius.

Tad, kas žavisi graikišku aliejumi, vynu, feta, sultingomis daržovėmis, alyvuogėmis, tas su malonumu mėgausis kiekviena akimirka minkant tešlą, tarkuojant agurką į Tzatziki, ir apetitą didinančiu namino vyno gurkšniu Vamos miestelyje.

P.S. nepaisant smagios pamokos, iš kurios išėjome papildžiusios savo receptų knygą tradiciniais graikiškais patiekalais bet ir prisiskanavusios savo gamintų patiekalų bei vyno, mūsų nuomotas automobilis pavedė mus ir nusėdusio akumuliatoriaus dėka susipažinome su šaunia turizmo centro darbuotoja bei jos bičiuliu, kurių dėka visgi spėjome grįžti į mūsų vestuves.

2014-02-04

Kalitsounia pies

Originalus receptas, gautas iš pačios Koulos. Tai tešlos pyragėliai su Mizithra sūriu, Lietuvoje tokio dar neradau, todėl patarimas naudoti lygiomis dalimis ricotta ir feta sūrius.

Tešlai:

  • 0,5 kg miltų
  • 50 gr. Rakės (arba paprastos degtinės)
  • Žiupsnis druskos
  • Šilto vandens
  • 2-3   šauktštai alyvuogių aliejaus

Įdarui:

  • Mizithra sūris (150 gr. ricottos ir 150 gr. fetos sūrio mišinys)
  • 2 kiaušiniai
  • Šviežia mėta
  • Druska

Paruoškite tešlą iš miltų, aliejaus, rakės, vandens, kad tešla būtų minkšta, puri ir palikite pusvalandžiui tešlą „pailsėti“ dubenyje, uždengtame su rankšluosčiu. Paruoškite įdarą iš sūrių, kiaušinių, mėtos lapelių ir druskos.

Ruošiant pyragėlius – iškočiokite tešlą 1-2 mm storio, išpjaukite 8 cm diametro (tą lengviausia daryti su tinkamo skersmens lėkštute, apverskite lėkštutę ant tešlos ir su peiliu apibrėžkite aplink ją apskritimą), į apskritimą įdėkite įdaro ir kraštus užspauskite su šakute.Pyragėlius kepkite keptuvėje, alyvuogių aliejuje. Pyragėlius apkepti iš abiejų pusių, ką tik iškeptus nusausinti popieriniu rankšluosčiu.Skanauti galima tiesiog vienus arba su gaiviomis salotomis. Atradimas šiame recepte: degtinės šlakelis tešloje pagelbėja tešlai neprisigerti aliejaus kepant.

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s