Biržų alaus keliu

Biržai – tai miestas, kuriame verta praleisti vieną, o gal net kelias dienas klaidžiojant užsieniečių išmintais kultiniais tampančiais alaus keliais. Šiaurės Lietuvos miestas turintis tiek įdomaus, kad sunku nuo kažko pradėti, bet, be jokios abejonės, miestą labiausiai puošia ežerai ir išlikę dvarai – Pakruojo dvaras, Astravo dvaras, kurie rekonstruojami ir kuo toliau tuo labiau tampa traukos objektu.

Ilgiausias medinis tiltas Lietuvoje – išskirtiniausias objektas Biržuose, nusėdėtas jaunimo, nubraižytas raktais įamžinanant prisiminimus ir labai išskirtinis savo dvasia. Tiesa jau turbūt galvojat, kad bandome kaip kokie prasti gidai vardinti miesto pliusus ir minusus nepriedami prie esmės, nes visas lankytinas vietas galima rasti Biržų turizmo ir informacijos centro tinklalapyje.

Birzai2Birzai3

 

 

 

 

 

 

 

Kelionės į Biržus mus priviliojo dėl vis garsėjančio Biržų alaus kelio. Čia apstu mažų ir didesnių alaus daryklų, tačiau mes dėl laiko ir sveikatos nusprendėme savo alaus kelią sumažinti iki vienos daryklos – pasirinkome didžiausią šiame regione Rinkuškių alaus daryklą ir tiesą sakant nenusivylėme. Nors buvau gerokai nustebintas, kaip tokiam mažame plote išverdama tiek alaus, kad pagal pardavimus sugeba papulti į Lietuvos alaus gamintojų 5-tuką.

Kelionė rinkuškių alaus keliu prasidėjo nuo gido pasakojimų vaikščiojant po gamyklą. Daug įspūdžių pati gamykla nepaliko: gamykla kaip gamykla, tačiau kiek nustebino, kad lietuvio “svajonių” profesija Aludaris – tai sėdintis prie kompiuterio ir visus alaus gamybos procesus reguliuojantis per monitoriaus ekraną darbuotojas. Antra ekskursijos dalis buvo pasakojimas apie alaus gamybą iš seno vilko lūpų, kiek teatralizuota pasaka, bet buvo smagu, čia pat ir gausybė tomis dienomis naudotų ar naujai atrestauruotų įrankių alui virti. Teko aplankyti nediduką trofėjų kambariuką su gausybę nuotraukų, diplomų ir apdovanojimų, senų alaus butelių etikečių kolekcijų. Kelionės pabaiga, o gal tiesiog “vinis” – alaus degustacija su vietoje gamintu maistu. Restoranas, kur vyko degustacija vaišino keptu naminiu varškės sūriu su įvairiomis žolelėmis, kitais užkandžiais, tinkančiais prie alaus, karštas patiekalo mėsa buvo marinuota tamsiame aluje, kas puikiai atspindėjo alaus dvasią. Tad užsisakius 7 rūšių alaus degustaciją su užkandžiais, karštu patiekalu, liksite pasisotinę ir prisiragavę alaus iki soties ir už visiškai padorią kainą – 40 lt.

Užsieniečiams Biržai be jokios abėjonės – Alaus kelias, kur vasaromis savaitgaliais čia vienas po kito zuja užsieniečių autobusai iš kurių išlinguoja vyrai į “entają” daryklą pasimėgauti tuo ko čia ir atvyko – nebrangiu geru alumi.
Taigi savo naujas maikutes ar bliuzeles pirktas per “Graikų šventes” ( Akropolio išpardavimą) palikitę jaunimo iškankintai Palangai, nes
Biržams tikrai nerupės kaip jūs apsirengėt ir kiek kainavo jūsų rankinės, bet kad jie verti dienos ar dviejų jūsų dėmesio užtrikiname.

O jei susiviliojote alumi, čia vienas iš greitų, puikiai tinkančių užkandžių prie alaus – trapios tešlos lazdelės.

Lazdelėms paruošti reikės:

  •  bemielės tešlos
  •  kiaušinio plakinio
  •  kietojo sūrio
  •  įvairių pagardų – saulėgražų, sezamo sėklų, kmynų, moliūgo sėklų ir pan.
  •  druskos, pipirų

Btrapios teslos lazdeles2emielę tešlą truputi pokočiojus, aptepu kiaušinio plakiniu, apibrastau smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu ir įvairias skirtingais pagardais. Labiausiai mėgstu sezamo sėklas, kmynus ir rūkytos paprikos miltelius, svarbu nepagailėti druskos. Tuomet visus “pabarstukus” prispaudžiu prie tešlos ir supjaustau nykščio storio juostelėmis ir susuku, kad gautūsi lyg spiralė. Kepu orkaitėje, įkaitintoje apie 180-200 laipsnių ant kepimo popieriaus apie 10 minučių (tol kol lazdelės išsipučia ir gražiai paruduoja).

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s